Domownicy nie chcieli uwierzyć, ze to postne pulpety. Ten pyszny zamiennik mięsa będę przygotowywał częściej
Na hasło „pulpety w Środę Popielcową" niejeden popuka się w głowę. Ale z tym przepisem te małe, pyszne i sycące kotleciki wychodzą doskonale. Trudno uwierzyć, że nie ma w nich grama mięsa. Aż chce się je zajadać na co dzień.
Bez-mięsne pulpety
Choć roślinna kuchnia stała się naprawdę modna zaledwie kilka lat temu, sam pomysł, by zastępować mięso jego odpowiednikami nie jest niczym nowym. Nie ma też powodu, żeby nie przyjął się w Polsce – kraju, którego kuchnia bardzo oparta jest na daniach mięsnych, a jednocześnie praktykuje się katolicki post .
Dlatego polecamy wypróbowanie tych roślinnych kotlecików, z których danie zaspokaja gusta nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców . Bazą tych nietypowych pulpetów jest… kalafior. A do tego przygotowany w bardzo nietypowy sposób.
Pulpety z kalafiora
Podobny przepis można znaleźć na kanale Pyszne na stole, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. W ich wydaniu kalafior jest starty na tarce o grubych okach. W naszym przepisie korzystamy z ułatwienia – siekamy warzywo w blenderze.
Składniki
- 400 g kalafiora
- 100 g mąki typu 450
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 1 szalotka
- 2 garście mrożonego groszku
- Po 1 pęczku natki pietruszki i koperku
- Olej do głębokiego smażenia
- Przyprawy: sól, kminek, curry, czerwona papryka, kurkuma, opcjonalnie starte nasiona kolendry
Przygotowujemy postne pulpeciki
Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy je do kielicha blendera. Siekamy drobno i wyrzucamy do miski . Dodajemy mąkę, łyżeczkę curry posiekaną natkę pietruszki i łyżkę kolendry. Składniki dokładnie mieszamy, zalewamy 50 ml wody i wyrabiamy rękami, aż masa będzie kleista.
Z masy formujemy pulpeciki. Smażymy w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złociste . Wyjmujemy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Kiedy będzie już zeszklona, dodajemy passatę i po łyżeczce papryki i kurkumy oraz sól. Składniki dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy mrożony groszek i zalewamy szklanką wody. W sosie układamy pulpeciki i zasypujemy posiekanym koperkiem. Pulpeciki dusimy pod przykryciem przez 15 minut . Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na domowe masło i sałatkę śledziową według Tomasza Strzelczyka .