Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata
Po pieczarki z chęcią sięgamy, gdy tęsknimy za leśnymi grzybami. Tym razem proponujemy zrobić z nich smakowitą przekąskę wypełnioną aromatycznymi pomidorami suszonymi i szpinakiem. Z pysznym topionym serem będą smakować wyśmienicie. Spróbujecie?
Pieczarki są smacznymi i łatwo dostępnymi grzybam i. Z łatwością wyczarujemy z nich nie tylko zupę czy sos , ale też doskonałą przekąskę. Wystarczy oczyścić grzyby i nieco je wydrążyć, a powstałe miseczki wypełnić aromatycznym farszem i podpiec. Tym razem proponujemy, by do środka trafił szpinak i suszone pomidory. Skusicie się?
Przepis na smakowite pieczarki z suszonymi pomidorami
Składniki:
-
350 g pieczarek
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka sosu sojowego
-
szalotka lub pół małej cebuli
-
garść młodych listków szpinaku
-
5 pomidorków koktajlowych
-
4 większe kawałki suszonych pomidorów z zalewy
-
60 g mozzarelli lub innego żółtego sera
-
1 łyżka pestek słonecznika
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
-
posiekana natka pietruszki do posypania
-
oliwa z oliwek do podania
Przygotowanie:
Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki oczyszczamy i pozbawiamy je nóżek. Ostrożnie drążymy środek kapeluszy łyżeczką. Usunięte części grzybów siekamy.
Szalotkę obieramy z łupiny i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodajemy suszone pomidory i posiekane fragmenty pieczarek.
Smażymy do czasu, aż grzyby zbrązowieją, a następnie wlewamy sos sojowy. Wrzucamy również szpinak. Całość chwilę podgrzewamy, doprawiając solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Gdy szpinak zwiędnie, wyłączamy grzanie i studzimy masę. Łączymy ją z rozdrobnioną mozzarellą i pestkami słonecznika. Kapelusze pieczarek faszerujemy przygotowana mieszanką, na środku każdego z nich układając połówkę pomidorka koktajlowego.
Faszerowane pieczarki grillujemy na ruszcie, smażymy patelni grillowej lub podgrzewamy w piekarniku, do czasu aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło z posiekaną natka pietruszki. Skrapiamy też oliwą. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
-
Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad
-
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Źródło: kaufland