Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dziś obchodzimy Dzień Buraka. Nasze babcie podawały go w najlepszy sposób
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.11.2022 17:24

Dziś obchodzimy Dzień Buraka. Nasze babcie podawały go w najlepszy sposób

Buraki
Canva / YelenaYemchuk

Dziś swój dzień obchodzi znane polskie warzywo. Burak, bo o nim właśnie mowa, znajduje zastosowanie w wielu klasycznych potrawach naszej kuchni. Z okazji dzisiejszego święta prezentujemy sprawdzony babciny przepis na buraki zasmażane. Nie ma lepszego dodatku do obiadu.

Buraki warto spożywać pod różnymi postaciami ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Wzmacniają odporność organizmu oraz pomagają w jego oczyszczeniu. Duża zawartość minerałów oraz witamin sprawia, że produkt ten jest wyjątkowo dla nas korzystny. Ciesz się bombą witaminową pod postacią pysznego dodatku.

Przepis na tradycyjne buraki zasmażane

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości buraków

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżeczki mąki

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • cukier do smaku

Jak przyrządzić smakowite buraki zasmażane jak u babci?

Buraki umyj, włóż do dużego garnka i zalej wodą. Dosól płyn i gotuj całość, aż buraki zrobią się miękkie. W zależności od wielkości warzyw może zająć to ok. 1-1,5 godziny. Miękkie buraki odcedź z wody i odstaw do ostudzenia.

Ostygnięte buraki obierz ze skóry i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Podczas obróbki tych warzyw warto używać lateksowych rękawiczek. Dzięki temu unikniesz trudnych do usunięcia zabrudzeń dłoni.

W garnku rozgrzej masło. Dodaj do niego mąkę i przygotuj z tych składników zasmażkę do buraków. Następnie dołóż do niej starte warzywa i całość starannie wymieszaj.

Buraki dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj także sok z cytryny i ewentualnie cukier. Gotowe buraczki możesz podawać od razu, lub odgrzać do obiadu na następny dzień. Zasmażane buraczki idealnie pasują do kotletów mielonych. Smakowite kotlety bez smażenia to doskonała, lżejsza odsłona tego dania.

Canva / Photosiber
Canva / Photosiber

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: