Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.11.2022 08:46

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny
canva/Ira Taskova

Śledzie są doskonałą przekąską i dodatkiem do świątecznych sałatek. Mało kto wie, jak długo przechowywać śledzie, żeby zachowały świeżość i smak. W tym przypadku kluczowe są dodatki. Śledzie w oleju mogą stać w lodówce przez wiele tygodni. Śledzie w śmietanie tylko 2-3 dni.

Śledzie w samym oleju pakowane hermetycznie mają długi termin ważności. Przechowywane w lodówce zachowają smak i świeżość przez około 6 tygodni. Nie wszystkie filety śledziowe będą miały taką samą datę. Wszystko zależy od dodatków z jakimi przygotowane są ryby. Jak długo przechowywać śledzie?

Śledzie, w przeciwieństwie do innych filetów, są rybami mocno solonymi. Mają wyraźny smak, a sól dodatkowo przedłuża ich termin ważności. Jak długo przechowywać śledzie? Ryby z dodatkiem śmietany, majonezu lub warzyw, np. cebuli, psują się niestety bardzo szybko.

Takie śledzie należy przechowywać w odpowiednich warunkach, aby nie dopuścić do namnażania się chorobotwórczych bakterii. Śledzie są świetną przekąską i dodatkiem do sałatek, zawsze należy jednak zwrócić uwagę na ich termin ważności.

Jak długo przechowywać śledzie? Wszystko zależy od dodatków

Hermetycznie zapakowane śledzie w occie lub oleju zachowają świeżość i smak przez 4-6 tygodni. Im dłużej jednak ryby będą leżeć w zalewach, tym będą miały bardziej wyrazisty smak. Natomiast po otwarciu należy trzymać je w lodówce i zużyć najlepiej w ciągu 2-3 tygodni.

Czas przechowywania śledzi skraca się jednak, gdy połączymy je z dodatkami i przyrządzimy z nich potrawy. Najkrótszy czas przydatności do spożycia mają śledzie w śmietanie, z dodatkiem warzyw (w tym cebuli), świeżych owoców, jajek, a także domowych sosów.

Domowe śledzie w śmietanie i cebuli. Na co zwrócić uwagę?

Domowe sałatki i przekąski ze śledzi nie mają sobie równych. Uważaj jednak na ich krótki termin ważności. Rybami możesz się bardzo poważnie zatruć. Śmietana, majonez, jogurt, cebula i inne warzywa, psują się bardzo szybko.

Sałatka śledziowa lub śledzie w śmietanie i cebuli zachowają świeżość i smak tylko przez 2-3 dni. Domowe przysmaki zawsze przechowuj w lodówce, koniecznie w szczelnie zamkniętym pojemniku na żywność lub szklanym słoiku. Dzięki temu wolniej będą się psuły, a ich aromat nie udzieli się pozostałej żywności trzymanej w lodówce.

Kapusta kiszona wyszła gorzka? Poznaj trik na uratowanie kiszonki. Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

śledzie
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: