Smakosze.pl

canva/Ira Taskova

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

24 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Śledzie są doskonałą przekąską i dodatkiem do świątecznych sałatek. Mało kto wie, jak długo przechowywać śledzie, żeby zachowały świeżość i smak. W tym przypadku kluczowe są dodatki. Śledzie w oleju mogą stać w lodówce przez wiele tygodni. Śledzie w śmietanie tylko 2-3 dni.

Śledzie w samym oleju pakowane hermetycznie mają długi termin ważności. Przechowywane w lodówce zachowają smak i świeżość przez około 6 tygodni. Nie wszystkie filety śledziowe będą miały taką samą datę. Wszystko zależy od dodatków z jakimi przygotowane są ryby. Jak długo przechowywać śledzie?

Śledzie, w przeciwieństwie do innych filetów, są rybami mocno solonymi. Mają wyraźny smak, a sól dodatkowo przedłuża ich termin ważności. Jak długo przechowywać śledzie? Ryby z dodatkiem śmietany, majonezu lub warzyw, np. cebuli, psują się niestety bardzo szybko.

Takie śledzie należy przechowywać w odpowiednich warunkach, aby nie dopuścić do namnażania się chorobotwórczych bakterii. Śledzie są świetną przekąską i dodatkiem do sałatek, zawsze należy jednak zwrócić uwagę na ich termin ważności.

Jak długo przechowywać śledzie? Wszystko zależy od dodatków

Hermetycznie zapakowane śledzie w occie lub oleju zachowają świeżość i smak przez 4-6 tygodni. Im dłużej jednak ryby będą leżeć w zalewach, tym będą miały bardziej wyrazisty smak. Natomiast po otwarciu należy trzymać je w lodówce i zużyć najlepiej w ciągu 2-3 tygodni.

Czas przechowywania śledzi skraca się jednak, gdy połączymy je z dodatkami i przyrządzimy z nich potrawy. Najkrótszy czas przydatności do spożycia mają śledzie w śmietanie, z dodatkiem warzyw (w tym cebuli), świeżych owoców, jajek, a także domowych sosów.

Domowe śledzie w śmietanie i cebuli. Na co zwrócić uwagę?

Domowe sałatki i przekąski ze śledzi nie mają sobie równych. Uważaj jednak na ich krótki termin ważności. Rybami możesz się bardzo poważnie zatruć. Śmietana, majonez, jogurt, cebula i inne warzywa, psują się bardzo szybko.

Sałatka śledziowa lub śledzie w śmietanie i cebuli zachowają świeżość i smak tylko przez 2-3 dni. Domowe przysmaki zawsze przechowuj w lodówce, koniecznie w szczelnie zamkniętym pojemniku na żywność lub szklanym słoiku. Dzięki temu wolniej będą się psuły, a ich aromat nie udzieli się pozostałej żywności trzymanej w lodówce.

Kapusta kiszona wyszła gorzka? Poznaj trik na uratowanie kiszonki . Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

śledzie
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Polacy masowo podają je na weselach. Janachowska ostrzega - „To niebezpieczne”
Czytaj więcej >

Porady

Dodała do wody i wstawiła do mikrofalówki. Po chwili sprzęt lśnił czystością
Czytaj więcej >

Porady

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej
Czytaj więcej >

Porady

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz
Czytaj więcej >

Porady

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Czytaj więcej >

Porady

Uczestniczka „Ślubu od pierwszego wejrzenia" schudła 17 kg. Obyło się bez drastycznej diety
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]