Dziś widziałam pierwsze w sezonie słoneczniki. Odwróciłam się na pięcie, gdy usłyszałam ich cenę
Wybrałam się dziś na przejażdżkę rowerową. Na jednym ze skrzyżowań mijałam niewielki stragan z warzywami i owocami. Za zdziwieniem i zadowoleniem zauważyłam, że w sprzedaży pojawiły się już pierwsze słoneczniki. Po usłyszeniu ceny zaniemówiłam.
Ile może kosztować słonecznik?
Od zawsze uwielbiam słonecznika. Tą zdrową przekąską z chęcią zajadam się podczas wakacji. Gdy tylko zobaczyłam go w sprzedaży, wiedziałam, że muszę go kupić. Pozostało tylko dowiedzieć się o jego cenę.
Przy skrzynkach ze słonecznikami nie mogłam zlokalizować karteczki z ceną. Zapytałam więc o nią sprzedawczynie. Gdy okazało się, że muszę za niego zapłacić zaledwie 6 złotych, w te pędy odjechałam, aby zostawić w domu rower i już z wolnymi rękoma wrócić po mój ulubiony przysmak. Już kilkanaście minut później zajadałam się nim w najlepsze.
Rzadko kiedy podaję ziemniaki do obiadu. Wolę sięgać po zupełnie inne warzywoPestki słonecznika mają w kuchni szerokie zastosowanie
Smak słonecznika znamy już z czasów dzieciństwa. Wiele osób miało okazję jeść go prosto z przydomowego ogródka. Roślina pochodzi z Ameryki Północnej, ale uprawiana jest w wielu rejonach świata. Cieszy nie tylko smakiem, ale także korzyściami zdrowotnymi.
Pestki ze słonecznika mają bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Można je prażyć lub suszyć, co sprzyja zachowaniu w nich cennych składników. Dostępne są w formie łuskanej, jednak nic nie cieszy tak, jak samodzielne wydobywanie nasionek z łupin. Takie świeże pestki to prawdziwy smak lata.
Ziarna słonecznika możemy jeść jako przekąskę lub dodawać do innych potraw. Charakteryzują się delikatnym, nieco orzechowym posmakiem. Idealnie sprawdzą się jako zdrowy dodatek do domowego pieczywa. Pasować będą także do sałatek oraz zup w postaci kremów.
Jakie korzyści kryją w sobie pestki słonecznika?
Ziarna słonecznika stanowią prawdziwe bogactwo cennych składników. Znajdziemy w nich witaminy, minerały i bardzo korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie dzięki tym ostatnim pozostałe elementy są bardzo dobrze przyswajalne. Niesie to nieocenione korzyści dla organizmu.
Regularne spożywanie słonecznika to doskonały pomysł. Ta przekąska jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia. Przez to, że cenne składniki są bardzo dobrze wchłaniane przez układ pokarmowy, słonecznik uzupełnia w organizmie niedobory, a także zapobiega powstawaniu ich w przyszłości.
Pestki słonecznika to jedna z najzdrowszych przekąsek. Wspierają układ sercowo-naczyniowy i podnoszą odporność organizmu. Pomagają też w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz poziomu cukru we krwi. Wykazują działanie przeciwzapalne, a nawet zapobiegają powstawaniu nowotworów.
To wszystko sprawia, że warto zajadać słonecznika tak często, jak to tylko możliwe. Na korzyść tej cennej rośliny wpływa też jej kulinarna wszechstronność. Aż trudno uwierzyć, że to wszystko możemy dostać, wydając jedynie 6 złotych. A czy Wy jedliście już pierwszego słonecznika w tym sezonie? Ten przysmak z pora idealnie pasować będzie do ziarenek słonecznika. W tym artykule znajdziesz kilka inspiracji dotyczących zastosowania pestek.