Eksperci biją na alarm, nie ma gorszego dodatku do kawy. Nic tak nie obciąża trzustki
Po kawę sięga wielu smakoszy. Choć napar ma cenne właściwości, wielu z nas serwuje go sobie z dodatkiem, który może znacznie pogorszyć stan naszego zdrowia. Eksperci wyjaśnili, czego warto unikać.
Kawa zazwyczaj jest zdrowa
Lekarze różnych specjalności zgodnie twierdzą, że spożywanie niezbyt dużych ilości kawy sprzyja zachowaniu zdrowia:
Kawa ma wiele cennych właściwości, w tym działanie antyoksydacyjne, poprawia sprawność mentalną oraz może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy — wyjawiła w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.med. Luiza Napiórkowska, diabetolożka, endokrynolożka i internistka.
Szereg badań naukowych wskazuje też, że mała czarna może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wszystkie te świetnie informacje nie dotyczą jednak kawy spożywanej z jednym dodatkiem. Niestety sięga po niego niemal wielu Polaków.
Dramatyczne sceny w restauracji w Gdańsku. Musiała interweniować policjaTego produktu nie można łączyć z kawą
Przeprowadzone w 2022 roku badania wykazały, że na spożycie dwóch filiżanek kawy dziennie decyduje się ponad 65% Polaków. Biorąc pod uwagę fakt, że jest to bezpieczna ilość, niemal gwarantująca czerpanie korzyści z sięgania po napar można by się ucieszyć.
Jednak w tym samym badaniu stwierdzono też, że dla ponad 40% osób wypicie kawy musi łączyć się ze zjedzeniem czegoś słodkiego. Ten fakt jest już niepokojący:
Kawa z mlekiem i z ciastkiem to obciążający trzustkę posiłek [...]. Coraz więcej młodych osób ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej pod postacią insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy cukrzycy typu 2. - wyjaśnia dr Napiórkowska.
Oczywiście okazjonalne zjedzenie deseru przy okazji picia kawy raczej nam nie zaszkodzi, ale jeśli wybieramy go regularnie, warto wprowadzić ograniczenia lub postawić na inne dodatki do małej czarnej.
Co warto wsypać do kawy?
Z pewnością nie cukier. Inne przyprawy jednak mogą podnieść walory smakowe naparu i korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Specjaliści polecają 3 przyprawy — imbir, kurkumę i cynamon.
Wszystkie znakomicie podnoszą odporność. Imbir — podobnie jak kofeina — jest w stanie łagodzić bóle. Cynamon pomoże w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz obniżeniu poziomu cholesterolu. Kurkuma natomiast zneutralizuje niekorzystne działanie wolnych rodników. Czego więc nie wybierzemy, będzie dobrze.
Więcej informacji ze świata kulinariów znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule przedstawiamy najlepsze propozycje na obiad od dietetyka. Warto też wiedzieć jakie skutki ma regularne picie czarnej herbaty w trakcie śniadania.
Źródło: WP abcZdrowie, blueberryroasters