Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe ciastka kokosanki z 3 składników. Ten prosty przepis wykonasz w 15 minut
Canva / pepmiba

Ekspresowe ciastka kokosanki z 3 składników. Ten prosty przepis wykonasz w 15 minut

10 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Co zrobić z białkiem jaja w sytuacji, gdy dany przepis wymaga użycia jedynie żółtek? Z pomocą przychodzi ten prosty patent na kokosanki. Pyszne ciasteczka wykonasz błyskawicznie, a do tego zapobiegniesz marnowaniu jedzenia. Taki plan ma same plusy.

Ekspresowe kokosanki to zaledwie 15 minut przygotowania i ok. 20 minut pieczenia. Ten szybki przepis sprawdzi się za każdym razem, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności ciasteczek, zastąp cukier erytrolem. Takimi kokosankami można zajadać się wręcz bezkarnie.

Przepis na ekspresowe kokosanki z białek jaj

Składniki:

  • 3 białka z jajek

  • szklanka wiórków kokosowych

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • szczypta soli

Jak upiec pyszne i proste kokosanki?

Zacznij od ubicia piany na kokosanki. W tym celu dokładnie oddzielone białka wlej do szklanej miski . Dodaj odrobine soli i zacznij ubijać pianę mikserem na niskich obrotach . Stopniowo zwiększaj moc urządzenia i miksuj białka przez ok. 2 minuty .

Do piany na kokosanki zacznij stopniowo dodawać drobny cukier . Po każdej dodanej łyżce cukru miksuj całość przez ok. 1 minuty na wysokich obrotach . Cały cukier powinien się dokładnie rozpuścić w masie. Prawidłowo ubita piana jest sztywna i błyszcząca .

Do masy na kokosanki zacznij dodawać wiórki kokosowe . Po każdej dodanej porcji dokładnie mieszaj całość za pomocą szpatuły kuchennej . Uważaj, aby piana nie opadła.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni . Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj z białkowej masy kulki wielkości orzecha włoskiego . Kokosanki wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut , aż będą rumiane. Kokosowe ciasteczka można zajadać ok. 15 minut po wyjęciu z piekarnika. Żółtka jaj możesz wykorzystać do przyrządzenia tej niezwykłej kawy . Beza bez pieczenia to kolejny niezwykły patent na wykorzystanie białek .

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy