Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
canva/amberto4ka

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

4 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Placki ziemniaczane mają duże grono wielbicieli. Wszyscy lubią je jeść, gorzej jest z ich przygotowaniem. Tarcie ziemniaków nie należy bowiem do przyjemności. Mamy jednak dla was dobre rozwiązanie, dzięki któremu placki przygotujesz w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.

Klasycznym narzędziem pomocnym przy robieniu placków ziemniaczanych jest tarka. Niektórzy uważają, że powinna mieć małe otwory, inni wolą ścierać ziemniaki na większych oczkach, bo wtedy są bardziej chrupiące.

Jednak przy robieniu tych placków warto skorzystać z pomocy domowych urządzeń. Możecie rozdrobnić ziemniaki, używając np. kuchennego robota, malaksera czy blendera. Wystarczy tylko obrać ziemniaki, pokroić je na kawałki i błyskawicznie rozdrobnić.

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • pół szklanki mąki

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój na kawałki. Czosnek obierz.

Warzywa rozdrobnij przy użyciu robota kuchennego, malaksera lub blendera. Powstałą masę przełóż na sito i zawieś je nad miską, by ściekł do niej nadmiar soku.

Miąższ warzyw odciśnij. Zlej płyn znad osadu, a osad, czyli mąkę ziemniaczaną dodaj do warzyw. Do warzyw dodaj też mąkę pszenną, jajko i przyprawy. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na niej porcje ciasta ziemniaczanego. Smaż placki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Jeśli szukasz innych pomysłów na placki ziemniaczane, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na placki ziemniaczane z pieczarkami i serem , a także recepturę na placki ziemniaczane z mielonym mięsem .

obieranie ziemniaków
obieranie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/scepe-xl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy