Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Placki ziemniaczane mają duże grono wielbicieli. Wszyscy lubią je jeść, gorzej jest z ich przygotowaniem. Tarcie ziemniaków nie należy bowiem do przyjemności. Mamy jednak dla was dobre rozwiązanie, dzięki któremu placki przygotujesz w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.
Klasycznym narzędziem pomocnym przy robieniu placków ziemniaczanych jest tarka. Niektórzy uważają, że powinna mieć małe otwory, inni wolą ścierać ziemniaki na większych oczkach, bo wtedy są bardziej chrupiące.
Jednak przy robieniu tych placków warto skorzystać z pomocy domowych urządzeń. Możecie rozdrobnić ziemniaki, używając np. kuchennego robota, malaksera czy blendera. Wystarczy tylko obrać ziemniaki, pokroić je na kawałki i błyskawicznie rozdrobnić.
Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
pół szklanki mąki
-
1 jajko
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój na kawałki. Czosnek obierz.
Warzywa rozdrobnij przy użyciu robota kuchennego, malaksera lub blendera. Powstałą masę przełóż na sito i zawieś je nad miską, by ściekł do niej nadmiar soku.
Miąższ warzyw odciśnij. Zlej płyn znad osadu, a osad, czyli mąkę ziemniaczaną dodaj do warzyw. Do warzyw dodaj też mąkę pszenną, jajko i przyprawy. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na niej porcje ciasta ziemniaczanego. Smaż placki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Jeśli szukasz innych pomysłów na placki ziemniaczane, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na placki ziemniaczane z pieczarkami i serem , a także recepturę na placki ziemniaczane z mielonym mięsem .
Źródło zdjęcia: canva/scepe-xl
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
-
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: porady.interia