Sycący makaron z warzywami Marioli Bojarskiej - Ferenc. Prosto i smacznie
Mariola Bojarska- Ferenc od lat inspiruje swoimi zdrowymi, a przy tym pysznymi pomysłami na posiłek. Tym razem podzieliła się sposobem na pożywny jesienny obiad. Jej bogaty w warzywne dodatki makaron otoczony aksamitnym sosem skusi niejednego amatora dobrego jedzenia. Ten smak wprost zachwyca.
Makaron popularnej trenerki, dzięki dużej zawartości warzyw dostarcza do naszego organizmu błonnik, żelazo oraz witaminę C. Te składniki warto docenić zwłaszcza podczas obecnie panujących chłodów. Niezwykły aromat dania jest zaś zasługą przypraw, a także sera typu parmezan. Obok tego dania nie można przejść obojętnie.
Przepis na wyjątkowy makaron Marioli Bojarskiej- Ferenc
Składniki:
140 g małych różyczek kalafiora
140 g małych różyczek brokuła
200 g makaronu fettuccine lub tagliatelle szpinakowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku drobno posiekane
225 g pieczarek posiekanych w plasterki
1 średni pomidor pokrojony w kostkę
2 łyżeczki pszennej mąki
200 ml półtłustego mleka
25 g tartego parmezanu
pęczek natki pietruszki posiekanej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
Jak przygotować jesienny makaron z warzywami według Marioli Bojarskiej- Ferenc?
W dużym rondlu zagotuj wodę. We wrzątku zanurz kalafiora oraz brokuły na ok. 2 minuty, a następnie przełóż warzywa na talerz. Do gotującej się wody wrzuć makaron i przyrządź go według przepisu na opakowaniu. Gotową pastę odsącz.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Na tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażaj oba składniki przez ok. 5 minut. W następnej kolejności dodaj pieczarki i smaż wszystkie dodatki do makaronu jeszcze przez 3-4 minuty.
Do podsmażonych warzyw do makaronu wlej drugą łyżkę oliwy, dodaj zblanszowany kalafior i brokuły. Całość dopraw za pomocą soli i rozmarynu. Po ok. 1 minucie dołóż do składników także pokrojonego pomidora i duś wszystko jeszcze przez chwilę.
Warzywa do makaronu posyp mąką i wymieszaj całość. Następnie dolej mleko i doprowadź do wrzenia. Zawartość patelni smaż na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dołóż starty parmezan, pietruszkę oraz makaron i jeszcze raz wymieszaj starannie wszystkie składniki. Ekspresowy sos do makaronu jest w sam raz dla zabieganych osób. Karol Okrasa ma własny niezwykły sposób na pożywne danie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Błyskawiczna, uniwersalna surówka z kiszonej kapusty. Proste dodatki zamieniają ją w pyszne cudo
Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże
Źródło: fakt