Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę szybką zapiekankę. Zawsze się udaje, a pracy jest tyle, co nic
Ta zapiekanka porowo-ziemniaczana to sposób na szybki i sycący obiad. Wystarczy zmieszać składniki, zalać sosem i wstawić do piekarnika – prościej już się nie da!
Zapiekanki na przepełnioną lodówkę
Zapiekanki to najlepszy sposób na obiad, gdy nie mamy na niego pomysłu, a czasem nawet produktów. Uroda potraw tej kategorii polega na tym, że są najlepszymi możliwymi do wyobrażenia przeglądami lodówki. A powstaje z nich pyszny szybki obiad .
Za dużo ziemniaków ugotowanych na obiad? Zeschnięty ser i wędlina? Przywiędłe warzywa? Wszystko to odzyskuje świeżość w piekarniku i z zaniedbanych resztek zmienia się w aromatyczną potrawę.
Zapiekanka porowo-ziemniaczana
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Hasgemachte Rezepte. Jego autorzy proponują, by przyprawiać ziemniaki już podczas gotowania, wrzucając zioła do wody. To dobry pomysł. Nie uwzględniamy go jednak w przepisie właśnie dlatego, że ziemniaki w zapiekance bardzo często bywają już wcześniej przygotowane.
Składniki
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 pory
- 100 g szynki
- 100 g żółtego sera lub mozzarelli na pizzę
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1 kubeczek (ok. 220 ml) śmietany 12%
- 250-300 ml bulionu (może być z kostki)
- Przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, tymianek
Pieczemy zapiekankę pod beszamelem
Ugotowane ziemniaki i pora kroimy na plastry o grubości 8-10 mm. Wyrzucamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, np. masłem, i mieszamy lub układamy w warstwy – np. por, ziemniaki i znów por. Szynkę kroimy w plastry, a następnie w paski i układamy po wierzchu zapiekanki. Tę warstwę zapiekanki przyprawiamy tymiankiem .
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie mąkę i dokładnie mieszamy, aż zasmażka zacznie się rumienić . Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy bulion i małą łyżeczkę gałki muszkatołowej . Beszamel gotujemy przez chwilę i wylewamy równomiernie na powierzchnię zapiekanki .
Po wierzchu posypujemy kompozycję startym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut . Ser na wierzchu powinien być stopiony oraz zarumieniony razem z beszamelem.
Wypróbuj też przepisy na kluski kładzione oraz sprawdź, czego unikać podczas grillowania .