Smakosze.pl Przepisy Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę szybką zapiekankę. Zawsze się udaje, a pracy jest tyle, co nic
Fot. youtube.com/@HasgemachteRezepte

Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę szybką zapiekankę. Zawsze się udaje, a pracy jest tyle, co nic

30 kwietnia 2024

Ta zapiekanka porowo-ziemniaczana to sposób na szybki i sycący obiad. Wystarczy zmieszać składniki, zalać sosem i wstawić do piekarnika – prościej już się nie da!

Zapiekanki na przepełnioną lodówkę

Zapiekanki to najlepszy sposób na obiad, gdy nie mamy na niego pomysłu, a czasem nawet produktów. Uroda potraw tej kategorii polega na tym, że są najlepszymi możliwymi do wyobrażenia przeglądami lodówki. A powstaje z nich pyszny szybki obiad .

Za dużo ziemniaków ugotowanych na obiad? Zeschnięty ser i wędlina? Przywiędłe warzywa? Wszystko to odzyskuje świeżość w piekarniku i z zaniedbanych resztek zmienia się w aromatyczną potrawę.

zalewanie zapiekanki beszamelem
Fot. youtube.com/@HasgemachteRezepte
Tę zupę pieczarkową robię z przepisu babci. Jest idealnie kremowa dzięki 1 składnikowi

Zapiekanka porowo-ziemniaczana

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Hasgemachte Rezepte. Jego autorzy proponują, by przyprawiać ziemniaki już podczas gotowania, wrzucając zioła do wody. To dobry pomysł. Nie uwzględniamy go jednak w przepisie właśnie dlatego, że ziemniaki w zapiekance bardzo często bywają już wcześniej przygotowane.

Składniki

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 pory
  • 100 g szynki
  • 100 g żółtego sera lub mozzarelli na pizzę
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1 kubeczek (ok. 220 ml) śmietany 12%
  • 250-300 ml bulionu (może być z kostki)
  • Przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, tymianek

Pieczemy zapiekankę pod beszamelem

Ugotowane ziemniaki i pora kroimy na plastry o grubości 8-10 mm. Wyrzucamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, np. masłem, i mieszamy lub układamy w warstwy – np. por, ziemniaki i znów por. Szynkę kroimy w plastry, a następnie w paski i układamy po wierzchu zapiekanki. Tę warstwę zapiekanki przyprawiamy tymiankiem .

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie mąkę i dokładnie mieszamy, aż zasmażka zacznie się rumienić . Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy bulion i małą łyżeczkę gałki muszkatołowej . Beszamel gotujemy przez chwilę i wylewamy równomiernie na powierzchnię zapiekanki .

Po wierzchu posypujemy kompozycję startym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut . Ser na wierzchu powinien być stopiony oraz zarumieniony razem z beszamelem.

Wypróbuj też przepisy na kluski kładzione oraz sprawdź, czego unikać podczas grillowania .

por w naczyniu
Fot. youtube.com/@HasgemachteRezepte
Takie drożdżówki z budyniem zrobię na majówkę. Nikt się im nie oprze na deser po grillu
Zawijam mięso w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie robię za grosze, a smakuje jak z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy