Gessler wytknęła Polakom błąd w przyrządzeniu kotletów schabowych. Przez niego tracą smak
Kotlety schabowe są jednym z filarów tradycyjnej polskiej kuchni. Czy jednak na pewno każdy z nas potrafi je przyrządzić zgodnie ze sztuką? Magda Gessler rozwiewa wszelkie wątpliwości odnośnie smażenia popularnych kotletów. Koniecznie sprawdź, czy Twoje schabowe są tak dobre, jak powinny.
Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, zna się na kuchni jak mało kto, a jej prawdziwym konikiem jest kuchnia polska. Można więc przyjąć za pewnik, że jej rady odnośnie smażenia kotletów schabowych są właściwe. Przyjrzyjmy się dokładnie temu, co ma nam do zarzucenia znana restauratorka.
Jakie są najczęstsze błędy w smażeniu kotletów schabowych?
Obsmażenie z obu stron mięsa nie powinno być trudną sprawą . Tyle w teorii, bo praktyka pokazuje, że jest wręcz na odwrót. Z czego wynikają nasze problemy z przygotowaniem tego podstawowego dania polskiej kuchni ?
Zdaniem Magdy Gessler wiele błędnych naleciałości zostało w nas z czasów PRL-u . Jak to możliwe, skoro wielu amatorów kuchni nie miało okazji gotować w tamtym trudnym okresie? Przepisy i zwyczaje przekazywane są często z pokolenia na pokolenie . Wobec tego młodsi wiekiem kucharze stosowali te same receptury i sposoby, co ich matki i babki .
Prawidłowe smażenie kotletów schabowych można podsumować znanym powiedzeniem: mniej znaczy więcej . Jak odnieść to do naszego tradycyjnego obiadu? Już za chwilę wyjaśnimy tę kwestię.
Usmaż idealnego kotleta schabowego pod czujnym okiem Magdy Gessler
Wiele osób ma tendencję do używania zbyt dużej ilości przypraw przy przyrządzaniu mięsa. Zdaniem Magdy Gessler zwyczaj ten ma swoje źródła w czasach komuny . Wszystkim znane są opowieści z tamtego okresu o pustych półkach sklepowych.
Według restauratorki przez zbytek przypraw używanych do przygotowania kotletów, smak mięsa zostaje stłumiony . Kotlety schabowe do szczęścia potrzebują jedynie soli i pieprzu . Zrezygnujmy więc z dodatku wegety, papryki czy mieszanek ziołowych.
Nie bez znaczenia jest procedura smażenia mięsa . Kotlety schabowe należy kłaść na porządnie rozgrzanej patelni i smażyć z jednej strony na raz . Nie ma potrzeby wielokrotnego przewracania mięsa z boku na bok. Kotlet smażony w prawidłowy sposób nie nasiąknie niepotrzebnie tłuszczem a także pozostanie soczysty i chrupiący . Dowiedz się, czy można smażyć kotlety schabowe na zapas . Dla osób otwartych na kulinarne eksperymenty proponujemy te niezwykłe schabowe z serem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Surówka z kapusty lepsza niż w restauracjach. Przepis godny mistrzów kuchni
-
Wachowicz dodaje szczyptę do zupy z dyni. Nic tak nie podkreśla jej smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: mpress