Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > GIS ostrzega przed jajkami z Biedronki
Monika Dec
Monika Dec 10.09.2021 02:00

GIS ostrzega przed jajkami z Biedronki

eggs-4059957 1920
pixabay/Couleur

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu salmonelli na skorupkach jaj z produktu "Jaja świeże L Moja Kurka". Są one sprzedawane w sieci sklepów Biedronka. Spożycie takich jaj na surowo, niestety może być groźne dla zdrowia.

Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały obecność salmonelli zarówno w skorupkach, jak i w treści jaj. Poniżej podajemy dokładne informacje o jaką, partię produktu chodzi. Masz go w domu? Koniecznie wyrzuć lub odnieś do sklepu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

GIS wycofuje jajka z Biedronki

Niebezpieczne dla zdrowia bakterie wykryto na produkcie "Jaja świeże L Moja Kurka" z terminem przydatności do 17 września 2021 roku. Numer feralnej partii to 17/09/2021 PSK 98, a kod na skorupkach jaj: 3PL30211306.

Producentem jajek jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz. Zostały one wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka. Produkt jest obecnie wycofywany ze sprzedaży. Kontrola nie wykazała niezgodności w procedurach higienicznym oraz badaniach laboratoryjnych.

GIS ostrzega przed spożywaniem wyżej wymienionych jajek, szczególnie na surowo, ponieważ mogą być one niebezpieczne dla zdrowia. Przypomina również, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajkami.

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej informacji, przepisów i porad. Niedawno informowaliśmy m.in. o komunikacie GIS-u do grzybiarzy oraz podawaliśmy przepis na ocet jabłkowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: