Smakosze.pl
Kotlet schabowy Magdy Gessler

TRICOLORS/East News; canva/LauriPatterson, Getty Images Signature

Soczyste kotlety schabowe z przepisu Magdy Gessler

9 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety schabowe to klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać - warto jednak od czasu do czasu spróbować ich w nowym wydaniu. Magda Gessler ma swój własny przepis na to pyszne danie. Gwiazda TVN-u marynuje mięso w mleku i cebuli, co nadaje mu kruchości i wyrazistego aromatu.

Kotlety schabowe zachwycają Polaków prostotą wykonania, szybkością przygotowania, a także wspaniałym smakiem. Magda Gessler ma sposób, który pozwala jeszcze bardziej wzmocnić intensywny aromat schabowych.

Przed panierowaniem Gessler marynuje mięso w mieszance mleka oraz cebuli. Mleko zmiękcza włókna mięsa, co nadaje mu kruchości, a cebula aromatyzuje i nadaje kotletom wyrazistszy smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 500 ml mleka

  • 1 cebula

  • bułka tarta

  • dwa jajka

  • sól

  • pieprz

  • olej lub smalec do smażenia

Schab pokrój na kotlety o grubości około 2 centymetrów i rozbij je na desce. Przełóż je do głębokiej miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie dodaj ją do mięsa. Zalej je mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc.

pasta rybna

Nietypowa pasta na kanapki z makreli i składnika - niespodzianki

CZYTAJ DALEJ

Następnego dnia wyjmij mięso i osusz je ręcznikiem kuchennym. Wbij jajka do miski, rozbełtaj je, mięso dopraw solą i pieprzem. Na osobny talerz wsyp bułkę tartą. Panieruj mięso, maczając je w jajku i obtaczając je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej wybrany przez siebie tłuszcz i smaż na nim schabowe. Gdy jedna strona ładnie się zarumieni, przekręć kotlety na drugą. Po smażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Kotlet schabowy

Źródło: canva/JackF, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: e-ksiazkakucharska.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >