Smakosze.pl
Maślaki

pixabay/krzysztofniewolny

Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?

9 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Maślaki są według znawców grzybów uznawane za jedne z najsmaczniejszych. Bez problemu poddają się procesom marynowania, suszenia, smażenia czy duszenia. Można z nich przygotować wiele dań, takich jak krokiety, sosy, zupy czy pierogi.

Maślaki stanowią wyjątkowo duży procent zbieranych przez ludzi grzybów w czasie sezonu. Ciężko pomylić je z trującymi okazami, a ich wspaniały smak i aromat zachęcają do zajadania się.

W Internecie jest wiele przepisów, których głównym składnikiem są właśnie te grzyby, dlatego łatwo się pogubić. Niżej zbieramy najlepsze pomysły, które sprawdzą się w domu każdego smakosza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić z maślaków?

Bez wątpienia najczęściej wybieraną opcją jest ich marynowanie. Ocet i sól doskonale konserwują delikatne owocniki, dzięki czemu można cieszyć się ich właściwościami przez cały rok, nawet poza sezonem.

Gołąbki

Prosty przepis na gołąbki według babci Reginy

CZYTAJ DALEJ

Marynowanie przebiega tak, jak w przypadku innych grzybów. Konieczne jest jednak obranie maślaków ze skórki, ponieważ ta wydziela ciężkostrawny śluz i jest stosunkowo gorzka.

Smażone w jajecznicy

Inną metodą, która ma wielu fanów, jest smażenie maślaków na maśle wraz z jajkami. Delikatny orzechowy smak grzybów świetnie łączy się z jajkami oraz maślanym aromatem.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Farsz do pierogów i krokietów

Najczęściej ląduje w nich farsz z pieczarek oraz cebuli, można jednak pokusić się o delikatną modyfikację, poprzez zamianę pieczarek na maślaki.

Taka decyzja skutkuje mocniejszym w smaku farszem, który ma również odrobinę bardziej zbitą konsystencję. Dla kogoś kto uwielbia grzyby, taki obiad będzie nie lada gratką.

Krokiety

Źródło: canva/Pink-Orange-Photography, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.abczdrowie.pl; gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kenwood Titanium Chef Baker XL KVL85

Produkty

Nowa odsłona kultowego robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker XL KVL85

Czytaj więcej >

Produkty

Czym były wykopki?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jadać rydze?

Czytaj więcej >

Produkty

Zaskakujące zdjęcie borowika

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed jajkami z Biedronki

Czytaj więcej >

Produkty

Pilny komunikat GIS dla grzybiarzy

Czytaj więcej >