Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?
Maślaki są według znawców grzybów uznawane za jedne z najsmaczniejszych. Bez problemu poddają się procesom marynowania, suszenia, smażenia czy duszenia. Można z nich przygotować wiele dań, takich jak krokiety, sosy, zupy czy pierogi.
Maślaki stanowią wyjątkowo duży procent zbieranych przez ludzi grzybów w czasie sezonu. Ciężko pomylić je z trującymi okazami, a ich wspaniały smak i aromat zachęcają do zajadania się.
W Internecie jest wiele przepisów, których głównym składnikiem są właśnie te grzyby, dlatego łatwo się pogubić. Niżej zbieramy najlepsze pomysły, które sprawdzą się w domu każdego smakosza.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić z maślaków?
Bez wątpienia najczęściej wybieraną opcją jest ich marynowanie. Ocet i sól doskonale konserwują delikatne owocniki, dzięki czemu można cieszyć się ich właściwościami przez cały rok, nawet poza sezonem.
Marynowanie przebiega tak, jak w przypadku innych grzybów. Konieczne jest jednak obranie maślaków ze skórki, ponieważ ta wydziela ciężkostrawny śluz i jest stosunkowo gorzka.
Smażone w jajecznicy
Inną metodą, która ma wielu fanów, jest smażenie maślaków na maśle wraz z jajkami. Delikatny orzechowy smak grzybów świetnie łączy się z jajkami oraz maślanym aromatem.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Farsz do pierogów i krokietów
Najczęściej ląduje w nich farsz z pieczarek oraz cebuli, można jednak pokusić się o delikatną modyfikację, poprzez zamianę pieczarek na maślaki.
Taka decyzja skutkuje mocniejszym w smaku farszem, który ma również odrobinę bardziej zbitą konsystencję. Dla kogoś kto uwielbia grzyby, taki obiad będzie nie lada gratką.
Źródło: canva/Pink-Orange-Photography, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zywienie.abczdrowie.pl; gotujmy.pl