Smakosze.pl Przepisy Dodajesz do farszu na gołąbki ryż? Postaw na jeszcze 1 dodatek. Babcia Marysia używa go od lat
canva/Nataly Hanin

Dodajesz do farszu na gołąbki ryż? Postaw na jeszcze 1 dodatek. Babcia Marysia używa go od lat

10 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gołąbki z ryżem i kaszą są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny, a gołąbki wprost rozpływają się w ustach. Danie podaj z ulubionym sosem, wszyscy zjedzą je ze smakiem.

Gołąbki zwykle przygotowujemy z ryżem, mięsem mielonym i podajemy z sosem pomidorowym. Gołąbki możemy dusić, piec lub gotować na parze. Babcia Marysia do farszu dodaje również kaszę jęczmienną, a cały farsz doprawia czosnkiem, cebulą i suszonym majerankiem.

Gołąbki z ryżem i kaszą to pomysł na danie, które oczaruje każdego smakosza. Farsz z dodatkiem kaszy jest o wiele bardziej aromatyczny i pożywny. Babcia Marysia gołąbki podaje z sosem pieczarkowym lub grzybowym, takie połączenie smakuje rewelacyjnie.

Przed przygotowaniem gołąbków z ryżem i kaszą sparz kapustę. Możesz ugotować ją tradycyjnie w garnku, a możesz znacznie przyspieszyć ten proces, wykorzystując mikrofalówkę. Urządzenie nastaw na najwyższą moc i do środka włóż liście kapusty, po kilku minutach liście będą miękkie i jędrne.

Przepis na gołąbki z ryżem i kaszą. Lepszych nie jadłaś

Składniki:

  • kapusta

  • woreczek kaszy jęczmiennej

  • woreczek ryżu

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego

  • 2 jajka

  • mała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • łyżeczka suszonego majeranku

Gołąbki babci Marysi z ryżem i kaszą smakują wyśmienicie

Sparz kapustę, ugotuj ryż i kaszę według instrukcji na opakowaniu. Do większej miski przełóż mięso mielone, dodaj ugotowany ryż, kaszę, wbij jajka. Dodaj startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowany farsz przekładaj na sparzone liście kapusty, zawiń. Gołąbki włóż do garnka z grubym dnem, wlej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Gołąbki podaj z sosem grzybowym , pieczarkowym lub pomidorowym, smacznego.

gołąbki z ryżem i kaszą
canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy