Smakosze.pl Przepisy Gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem
canva/onlyfabrizio

Gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem

18 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki mogą zaskoczyć nawet największego fana klasycznej polskiej kuchni. Zamiast podawania ich z mięsem, warto przygotować wersję wegetariańską. W liście kapusty zawija się soczewicę i fetę, a w smaku są obłędnie pyszne.

Wegetariańskie potrawy są zazwyczaj mniej kaloryczne od ich mięsnych odpowiedników i tak samo jest w przypadku wegetariańskich gołąbków. Mają znacznie mniej tłuszczu, ponieważ nie ma w nich mięsa.

Jeśli chcesz, aby kapusta odrobinę szybciej się sparzyła, wymień białą kapustę na włoską. Ma ona trochę delikatniejsze liście, dzięki czemu łatwiej jest z nią pracować.

Przepis na gołąbki wegetariańskie

Składniki:

  • kapusta włoska

  • soczewica czerwona 200 g

  • 360 g pieczarek

  • 2 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • olej

  • 1 cukinia

  • 150 g fety

  • garść natki pietruszki

  • pieprz

  • 600 ml przecieru pomidorowego

  • 2 łyżeczki oregano

  • woda 500 ml

Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wodą. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie zacznij zdejmować z niej liście. Odłóż je do ostudzenia.

Soczewicę opłucz i gotuj przez 10 minut. Pieczarki oczyść i posiekaj w drobną kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj wraz z czosnkiem. Podsmaż je na patelni z olejem.

Cukinię zetrzyj na tarce, wymieszaj ją z fetą, pieczarkami, cebulą, czosnkiem, soczewicą, natką i przyprawami. Zawiń farsz w liście, ułóż je w garnku i zalej wodą z oregano, pieprzem, solą i przecierem. Duś przez 30 minut, aż sos zgęstnieje. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować rosół z XVII wieku. Ten tekst zdradza przepis na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mielone.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/jabiru

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy