Smakosze.pl
Parówki powinny być gotowane w odpowiedni sposób

Wikipedia / Silar / CC BY-SA 4.0

Długość gotowania parówek jest nie bez znaczenia

24 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Parówki często goszczą na stołach wielu smakoszy. Nietrudno napotkać osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, jak prawidłowo gotować parówki. Zbyt długie poddawanie ich obróbce cieplnej jest potencjalnie

Parówki są uznawane za jeden ze specjałów, który jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy odgrzewają je w mikrofalówce, jednak najczęściej decydujemy się na ich ugotowanie. Warto zrobić to w odpowiedni sposób.

Parówki mogą skrywać zagrożenia

W sklepach można natknąć się na różne parówki. Popularnością cieszą się zarówno wyroby drobiowe, jak i te z wieprzowiny. Okazuje się, że niektóre parówki mogą zawierać substancje, które pod wpływem dłuższego gotowania, stają się szkodliwe dla zdrowia.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, że niektóre parówki były produkowane z mięsa do utylizacji. Jednak tego typu incydenty nalezą do rzadkości. Nie oznacza to, że parówki nie mogą stanowić pewnego zagrożenia.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Kobiece Inspiracje, niektóre parówki zawierają w składzie azotyn sodu. Substancja ta po podgrzaniu do temperatury wyższej niż 150 stopni Celsjusza wytwarza związki, które są potencjalnie rakotwórcze.

Mając na uwadze powyższe, pamiętajmy, że parówki nie powinny być gotowane zbyt długo. Nie należy ich również grillować i piec. Oczywiście mowa o produktach, w których składzie znajduje się wspomniany azotyn sodu.

Jak prawidłowo gotować parówki?

Cały proces rozpoczynamy od obrania parówek z folii. Do garnka wlewamy wodę i ją podgrzewamy. Kiedy będzie bardzo gorąca, umieszczamy w niej nasze parówki. Wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy smakołyki przez 3 minuty.

Po tym czasie parówki powinny być już gotowe. Pamiętajmy, by nie umieszczać specjałów we wrzątku. Właśnie wtedy możemy doprowadzić do uwolnienia szkodliwych substancji. Jednak w prosty sposób możemy się przed nimi uchronić.

Kupując parówki, zwracajmy uwagę na ich skład. Dopiero wtedy będziemy mieli pewność co do jakości produktu. Tak prosta czynność pozwoli nam na wybór parówek o najlepszym składzie, w którym nie będą znajdowały się substancje takie jak azotyn sodu.

Parówki nie są może najlepszym z możliwych wyborów, jeśli chodzi o pożywność. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo pyszne. Każdy, kto gustuje w dobrych smakach, powinien wypróbować przepis na ekspresowy bigos od Karola Okrasy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kobiece Inspiracje

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Warzywa w końcu staniały

Produkty

Ceny warzyw na bazarach spadają

Czytaj więcej >
Oszustwo na cebulę

Produkty

Nieudane oszustwo "na cebulę"

Czytaj więcej >
Kartony znalezione w lesie

Produkty

W lesie znaleziono ponad 50 pudeł z jedzeniem

Czytaj więcej >
Jajko z ogonem

Produkty

Zaskakująca historia nietypowego jajka

Czytaj więcej >

Produkty

Najniższa cena truskawek w sezonie, tylko jeden warunek

Czytaj więcej >
Pieczarki mogą Cię zaskoczyć

Produkty

Jakie są zalety pieczarek?

Czytaj więcej >