Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gratin z batatów
Kopeć Dorota
Kopeć Dorota 25.03.2022 22:43

Gratin z batatów

Gratin z batatów
pixabay.com

Aby prawidłowo przyrządzić gratin, powinniśmy przede wszystkim skupić się na tym, w jakim naczyniu umieścimy wszystkie składniki. W przypadku tej techniki zapiekania ważne jest, by naczynie było nie tylko żaroodporne, lecz także płytkie. Nie powinno być również bardzo duże, ponieważ wówczas będzie potrzebna bardzo duża ilość składników, aby stworzyć kilka warstw. Jeżeli zależy nam na tym, by prawidłowo podać gratin, nie musimy wyjmować go z naczynia, w którym został zapieczony.

Gratin z batatów.

undefined

Składniki:

·         3 duże bataty

·         2 ząbki czosnku

·         120 mililitrów śmietanki 30%

·         3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

·         przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżka stołowa rozmarynu lub tymianku

Przygotowanie:

Przyrządzanie gratinu z batatów należy rozpocząć od nastawienia piekarnika. Temperatura w środku powinna wynosić 190 stopni, ponieważ bataty potrzebują bardzo wysokiej temperatury, aby dobrze się upiec.

W trakcie, gdy piekarnik będzie się nagrzewał, możemy zająć się warzywami. W tym przepisie mamy jedynie bataty i czosnek, dlatego ich przygotowanie nie powinno zająć nam długo. Bataty należy dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Możemy zrobić to przy pomocy noża lub robota kuchennego (jeśli mamy taką możliwość). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W tym momencie możemy już zmieszać czosnek z resztą przypraw: solą, pieprzem oraz rozmarynem lub tymiankiem. Paprykę ostrą zostawiamy do momentu podania.

Do przygotowania gratinu z batatów niezbędne, oprócz wszystkich składników, jest również naczynie żaroodporne. To w nim będziemy piec nasze danie.

Tuż przed ułożeniem w naczyniu składników, należy posmarować szkło lub ceramikę oliwą z oliwek. Robimy to, aby bataty nie przywarły do powierzchni naczynia.

W tak przygotowanym naczyniu układamy plastry batatów, stosując przy tym metodę na zakładkę. Poszczególnie plasterki muszą więc delikatnie na siebie nachodzić.

Po 4 warstwach posypujemy bataty mieszanką przypraw, po czym układamy kolejne 4 warstwy. Jeżeli naczynie jest większe, możemy ułożyć po 3 warstwy.

Kiedy wszystkie warstwy znajdą się już w naczyniu, polewamy całość śmietanką.

Pamiętajmy, aby przed włożeniem do piekarnika przykryć gratin z batatów folią aluminiową. Nie należy o tym zapominać, ponieważ w innym wypadku danie wyschnie i nie będzie tak smaczne.

Całość pieczemy przez 45 minut.

Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. To czas, w którym gratin nie zdąży wyschnąć na wierzchu, a zyska piękną, złotą, chrupiącą skórkę.

Podajemy w całości, jeśli porcja jest mniejsza lub w formie pokrojonych w kwadraty kawałków. Posypujemy szczyptą papryki ostrej.

undefined

Gratin z batatów z masłem orzechowym.

Ta wersja dania jest zdecydowanie bardziej poszerzona. Masło orzechowe może nam się wydawać dziwnym dodatkiem do batatów, jednak smak jest naprawdę niesamowity. W daniu przenikają się zarówno słodkie, jak i słone oraz ostre smaki. Tej mieszanki zdecydowanie warto spróbować. Ta wyjątkowa wersja gratinu zasługuje na to, aby zaprezentować ją gościom na imprezie, dlatego ilość składników zostanie podana na nieco większą porcję.

undefined

Składniki:

·         2 kilogramy batatów

·         6 ząbków czosnku

·         1 limonka

·         1 papryczka chili

·         300 gramów masła orzechowego

·         500 mililitrów śmietanki 30%

·         4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

·         przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku podstawowej wersji przepisu, pierwszym krokiem w przygotowaniu gratinu z batatów jest rozgrzanie piekarnika. Temperatura wewnątrz musi osiągnąć 190 stopni.

W trakcie, gdy wnętrze piekarnika będzie osiągało pożądaną temperaturę, możemy przygotować bataty. Myjemy je, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pamiętajmy, że można to zrobić także przy pomocy malaksera lub innego robota kuchennego.

Pokrojone bataty wrzucamy do miski. Dolewamy do nich 3 łyżki oleju.

Papryczkę chili siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki również dorzucamy do miski.

W drugiej misce mieszamy sól, pieprz, śmietankę, startą skórkę z całej limonki oraz sok z całej limonki. W tym momencie dorzucamy również masło orzechowe. Połowę masy wlewamy do pierwszej miski, w której są bataty. Dokładnie mieszamy.

Następnie rozsmarowujemy pozostałe 3 łyżki oleju w naczyniu żaroodpornym. Wykładamy 1/3 batatów, na to wylewamy ½ pozostałej masy śmietankowo-orzechowej. Kolejną warstwę powinna tworzyć druga 1/3 batatów. Na bataty wylewamy drugą część masy. Na to wykładamy ostatnią część batatów.

Jeśli pozostanie nam jeszcze odrobina masy śmietankowo-orzechowej, możemy ją gdzieniegdzie rozsmarować na najwyższej warstwie batatów.

Naczynie z gratinem przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy wstępnie przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 40 minut. Efekt, na którym nam zależy, to złota skórka na górze zapiekanki.

Gratin z batatów podajemy na ciepło.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1.      https://www.kwestiasmaku.com/przepis/gratin-z-batatow

2.      https://www.kwestiasmaku.com/zielony\_srodek/bataty/gratin\_z\_batatow/przepis.html

3.      https://bezchemii.blogspot.com/2018/11/gratin-z-batatow.html

4.      https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2018/01/gratin-z-batatow.html

5.      http://strawberriesfrompoland.pl/2017/12/10/gratin-z-batatow/

undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Tagi: