Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czy lubicie zbierać grzyby? Jeśli tak, to mamy dla was dobre wiadomości. W lasach pojawił się jeden z najsmaczniejszych i najszlachetniejszych grzybów. Zdradzamy, w jakich rejonach Polski go szukać i jak odróżnić go od innego trującego grzyba.
Jesień, czyli idź na grzyby
Jesień sprzyja wyprawom do lasu. Na grzybobranie czekają miłośnicy zbierania leśnych okazów. Pojawieniu się grzybów sprzyja dość wysoka temperatura i deszczowa aura. Każdy z grzybiarzy ma ulubione okazy, na które poluje.
Niektórzy celują w prawdziwki, inni szukają kani. Jednak każdy zdrowy grzyb cieszy i doskonale smakuje potem na talerzu. Jednak jak donosi Nadleśnictwo Baligród, w polskich lasach znów pojawił się prawdziwy rarytas. Ta informacja ucieszy grzybiarzy i smakoszy leśnych okazów.
Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deserMleczaj jodłowy, czyli smakowity rydz
Nadleśnictwo Baligród w Bieszczadach zamieściło informację o następującej treści:
Kto czekał to może wreszcie się doczekał- mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) vel. Rydz
Internauci błyskawicznie zareagowali na te doniesienia. Pisali w mediach społecznościowych:
Na Pomorzu też już są! I bez deszczu się obyło, bo pogoda nadal przepiękna/letnia
W Duszatynie też można się obłowić
Inni natomiast pytali:
To już się zaczęły?
Grzybiarze już od kilku dni trafiają na grzyby o charakterystycznym pomarańczowym kapeluszu. Rydze są uwielbiane przez grzybiarzy, ale też smakoszy. Jednak na te wyjątkowo smaczne grzyby trzeba trochę poczekać. Wiadomość o ich pojawieniu się w lasach cieszy grzybiarzy.
Rydz, czyli najsmaczniejszy grzyb
Niektórzy internauci donoszą, że w polskich lasach mamy właśnie do czynienia z prawdziwym wysypem rydzy. Szczęśliwi grzybiarze piszą:
Jeszcze nigdy nie zbierałam rydzy w takiej ilości
Wiele okazów można zebrać między innymi w okolicach Węgorzewa na Mazurach. Jednak niektórzy mają wątpliwości. Jak odróżnić rydza od jego trującego kolegi? Mleczaj rydz, czyli inaczej rydz smaczny lub jadalny wyróżnia się pomarańczowym, łososiowym lub czerwonawym kapeluszem o średnicy od 4 do 10 cm.
Do jadalnych rydzów podobny jest mleczaj wełnianka. Ma on kapelusz pokryty wełnistymi kosmykami. Jego miąższ jest biały, a mleczko białe i piekące. Pisaliśmy o najzdrowszych grzybach w Polsce. Informowaliśmy, o jakiej porze najlepiej iść na grzyby.
Źródło: kobieta.interia.pl