Smakosze.pl Przepisy Idealna do kanapek pasta z kiszonych ogórków
canva/kostrez

Idealna do kanapek pasta z kiszonych ogórków

4 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pasta kanapkowa jest pysznym dodatkiem, który może zastąpić masło, a także inne składniki, jak szynka czy ser. W tym przepisie zawarty został kiszony ogórek oraz nasiona słonecznika. Takie połączenie smakuje każdemu miłośnikowi past kanapkowych.

Pasta na kanapki należy do grupy wygodnych dodatków - wystarczy rozsmarować ją na pieczywie i pyszny posiłek jest gotowy. Dlatego tak często jada się ją na śniadanie oraz kolacje.

Miks kwaśnych ogórków kiszonych, delikatnych nasion słonecznika, a także odrobiny czosnku świetnie ze sobą współgrają, tworząc na chlebie czy bułce prawdziwą kompozycję smakową.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pastę kanapkową z kiszonych ogórków

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • szklanka łuskanego słonecznika

  • 3 kiszone ogórki

  • kilka łyżek wody z ogórków

  • koperek

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wrzucenia nasion słonecznika do szklanki lub miseczki i zalania go wodą. Przykryj i odstaw na całą noc, aby woda wsiąkła w słonecznika. O poranku następnego dnia odlej ją.

Do wysokiego pojemnika przesyp nasiona słonecznika, ogórki kiszone pokrojone w mniejsze kawałki, ząbek czosnku, wodę z ogórków oraz oliwę. Zmiksuj całość na gładką pastę.

Dodaj do niej świeżo siekany koperek, dopraw pieprzem oraz solą i zamieszaj. Przechowuj pastę w lodówce. Podawaj ze świeżym pieczywem - najlepiej zrobionym na zakwasie. Smacznego.

Pasta na kanapki

Źródło: canva/OlenaMykhaylova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: figasmakiem.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy