Idealna do schabowych i mielonych - zasmażana kapusta z kminkiem
Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do niedzielnego obiadu. W tradycyjnym wydaniu posmakuje każdemu amatorowi kuchni polskiej. Proponujemy jednak podać ją z kminkiem, a stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na kapustę idealną do kotletów:
Składniki:
-
1 kg kiszonej kapusty
-
1 marchew
-
1 cebula
-
2 łyżeczki kminku
-
2 łyżki mąki
-
pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy
-
pieprz mielony w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, sok zachowując do innych przepisów lub do wypicia — jest bardzo zdrowy. Szatkujemy ją i przekładamy do garnka. Dodajemy marchewkę i mieszamy do połączenia.
Garnek wypełniamy wodą tak, aby przykryć całą jego zawartość. Następnie wrzucamy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz kminek i gotujemy do miękkości kapusty .
Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy ją. Następnie dodajemy jeszcze łyżkę oleju oraz mąkę i przygotowujemy zasmażkę . Gdy się delikatnie zrumieni, wlewamy około pół szklanki wody z gotowania kapusty, energicznie mieszając , aby uniknąć powstania grudek.
Zawartość patelni dodajemy do ugotowanej kapusty i mieszamy, aż zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kapusta zasmażana powinna być lekko kleista , lecz jeśli wyjdzie bardzo gęsta, dolejmy do niej trochę wody. Smacznego.
Jeśli szukacie innych inspiracji na dodatki do niedzielnego obiadu, polecamy ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej . Być może do gustu przypadnie wam także kapusta modra. Przyrządzona według tego przepisu jest obłędnie pyszna.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: straga