Smakosze.pl Przepisy Idealna do schabowych i mielonych - zasmażana kapusta z kminkiem
canva/Dar1930

Idealna do schabowych i mielonych - zasmażana kapusta z kminkiem

30 września 2021

Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do niedzielnego obiadu. W tradycyjnym wydaniu posmakuje każdemu amatorowi kuchni polskiej. Proponujemy jednak podać ją z kminkiem, a stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na kapustę idealną do kotletów:

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 2 łyżeczki kminku

  • 2 łyżki mąki

  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy

  • pieprz mielony w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, sok zachowując do innych przepisów lub do wypicia — jest bardzo zdrowy. Szatkujemy ją i przekładamy do garnka. Dodajemy marchewkę i mieszamy do połączenia.

Garnek wypełniamy wodą tak, aby przykryć całą jego zawartość. Następnie wrzucamy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz kminek i gotujemy do miękkości kapusty .

Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy ją. Następnie dodajemy jeszcze łyżkę oleju oraz mąkę i przygotowujemy zasmażkę . Gdy się delikatnie zrumieni, wlewamy około pół szklanki wody z gotowania kapusty, energicznie mieszając , aby uniknąć powstania grudek.

Zawartość patelni dodajemy do ugotowanej kapusty i mieszamy, aż zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kapusta zasmażana powinna być lekko kleista , lecz jeśli wyjdzie bardzo gęsta, dolejmy do niej trochę wody. Smacznego.

Jeśli szukacie innych inspiracji na dodatki do niedzielnego obiadu, polecamy ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej . Być może do gustu przypadnie wam także kapusta modra. Przyrządzona według tego przepisu jest obłędnie pyszna.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Kapusta kwaszona z kminkiem
Kapusta kwaszona z kminkiem

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: straga

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy