Idealne do kawy - ciasto ze śliwkami i budyniem
pixabay.com

Idealne do kawy - ciasto ze śliwkami i budyniem

Ciasto ze śliwkami i budyniem to szybki sposób na pyszną przekąskę do kawy. Warto przygotowywać je w sezonie na śliwki, kiedy te są soczyste i słodkie - wtedy ciasto będzie najlepsze. Kruchy, delikatny spód idealnie łączy się z kremową masą budyniową. Dodatek w postaci kruszonki sprawi, że trudno będzie się od niego oderwać.

Ciasto ze śliwkami i budyniem to szybki sposób na pyszną przekąskę do kawy. Warto przygotowywać je w sezonie na śliwki, kiedy te są soczyste i słodkie - wtedy ciasto będzie najlepsze. Kruchy, delikatny spód idealnie łączy się z kremową masą budyniową. Dodatek w postaci kruszonki sprawi, że trudno będzie się od niego oderwać.

Ciasto ze śliwkami i budyniem warto podawać z lodami waniliowymi i filiżanką ulubionej, aromatycznej kawy. Jest świetne na niedzielny deser. Dodatkowo pięknie się prezentuje, a więc sprawdzi się także, gdy odwiedzą nas goście. Przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci.

Śliwki podane w przepisie można również zastąpić innymi ulubionymi owocami – truskawkami, malinami, porzeczkami czy jagodami. Przygotowanie jest wtedy identyczne, równie łatwe i szybkie.

Składniki na kruche ciasto:

- 250 g zimnego masła

- 600 g mąki tortowej

- 5 żółtek

- 1 szklanka cukru pudru (250 g)

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- mała szczypta soli

Sposób przygotowania kruchego ciasta:

Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Dosypujemy sól i mieszamy składniki. Dodajemy drobno pokrojone kawałki masła. Jest to ważny element, ponieważ zbyt ciepłe masło spowoduje, że masa stanie się zbyt lepka. Następnie dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy, nie ogrzewając masy zbyt długo w dłoniach.

Uzyskane ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą, a drugą większą. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą lub papier do pieczenia i wkładamy do zamrażarki.

Większą część rozgniatamy na blasze o wymiarach 25×35 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i umieszczamy w lodówce.

Składniki na masę budyniową:

- 3 opakowania budyniu waniliowego

- 4 szklanki mleka (1 l)

- ¾ szklanki cukru (ok. 190 g)

- 1 łyżka masła

- laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

- ½ kg słodkich śliwek

- cynamon

Sposób przygotowania masy budyniowej:

Proszek budyniowy łączymy z 200 ml zimnego mleka.

Pozostałą część mleka (800 ml) wlewamy do garnka, dorzucamy masło, cukier oraz wanilię, doprowadzając do wrzenia. Następnie dolewamy budyń połączony z zimnym mlekiem i cały czas mieszamy, aby masa zgęstniała, ale się nie przypaliła. Początkowo ruchy muszą być energiczne, aby nie pojawiły się grudki.

Całość gotujemy do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty, po czym zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy masę do wystudzenia.

Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, pozbywając się pestek.

Z lodówki wyjmujemy ciasto i układamy na nim śliwki, skórką do dołu, jedna obok drugiej. Owoce opcjonalnie posypujemy cynamonem.

Tak przygotowane ciasto zalewamy budyniem (nie musi być całkowicie wystudzony, ważne, żeby nie był gorący).

Z zamrażarki wyjmujemy pozostałą część ciasta i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Tę czynność wykonujemy dość szybko, aby ciasto nie zdążyło się ogrzać, ponieważ trudniej będzie je rozdrobnić.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C, góra-dół.

Ciasto pieczemy przez około 45 minut do momentu, aż góra ładnie się zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika.

Ciasto ze śliwkami i budyniem doskonale smakuje, gdy jest jeszcze delikatnie ciepłe. Można posypać je cukrem pudrem i podawać z gałką lodów waniliowych.

Ciasto ze śliwkami i budyniem z kruszonką:

Zamiast górnej warstwy ze startego ciasta kruchego (masy wtedy nie dzielimy, tylko całość wykładamy na blachę) można przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g białego lub brązowego cukru, ewentualnie cukru pudru

Sposób przygotowania kruszonki:

Mąkę i cukier łączymy w misce. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do pozostałych składników. Całość mieszamy tak, aby uzyskać różnej wielkości grudki i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

Tak przygotowaną kruszonką posypujemy masę budyniową wylaną wcześniej na ciasto. Pieczemy do zarumienienia.

Następny artykuł