Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne do kawy - ciasto ze śliwkami i budyniem
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:46

Idealne do kawy - ciasto ze śliwkami i budyniem

Idealne do kawy - ciasto ze śliwkami i budyniem
pixabay.com

Ciasto ze śliwkami i budyniem to szybki sposób na pyszną przekąskę do kawy. Warto przygotowywać je w sezonie na śliwki, kiedy te są soczyste i słodkie - wtedy ciasto będzie najlepsze. Kruchy, delikatny spód idealnie łączy się z kremową masą budyniową. Dodatek w postaci kruszonki sprawi, że trudno będzie się od niego oderwać.

Ciasto ze śliwkami i budyniem warto podawać z lodami waniliowymi i filiżanką ulubionej, aromatycznej kawy. Jest świetne na niedzielny deser. Dodatkowo pięknie się prezentuje, a więc sprawdzi się także, gdy odwiedzą nas goście. Przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci.

Śliwki podane w przepisie można również zastąpić innymi ulubionymi owocami – truskawkami, malinami, porzeczkami czy jagodami. Przygotowanie jest wtedy identyczne, równie łatwe i szybkie.

Składniki na kruche ciasto:

- 250 g zimnego masła

- 600 g mąki tortowej

- 5 żółtek

- 1 szklanka cukru pudru (250 g)

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- mała szczypta soli

Sposób przygotowania kruchego ciasta:

Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Dosypujemy sól i mieszamy składniki. Dodajemy drobno pokrojone kawałki masła. Jest to ważny element, ponieważ zbyt ciepłe masło spowoduje, że masa stanie się zbyt lepka. Następnie dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy, nie ogrzewając masy zbyt długo w dłoniach.

Uzyskane ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą, a drugą większą. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą lub papier do pieczenia i wkładamy do zamrażarki.

Większą część rozgniatamy na blasze o wymiarach 25×35 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i umieszczamy w lodówce.

Składniki na masę budyniową:

- 3 opakowania budyniu waniliowego

- 4 szklanki mleka (1 l)

- ¾ szklanki cukru (ok. 190 g)

- 1 łyżka masła

- laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

- ½ kg słodkich śliwek

- cynamon

Tagi: