Idealne do obiadu - pieczone ziemniaki w paprykowej marynacie
Sto razy lepsze niż tradycyjne ziemniaki z wody - pieczone ziemniaki znikną z talerzy w mgnieniu oka. Sekretem jest cudowna marynata, która nadaje im wyjątkowego, głębokiego smaku.
Zazwyczaj ziemniaki do obiadu jadamy gotowane, ewentualnie ubite na puree. Warto jednak czasem skusić się na coś nowego.
Dziś proponujemy rewelacyjne, pieczone ziemniaki w marynacie, której nie da się oprzeć. Ich cudowny smak i chrupiąca skórka nie maja sobie równych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczone ziemniaki w marynacie paprykowej
Potrzebujesz:
-
pół kilograma ziemniaków
-
3 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
-
sól i pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki bądź ósemki, w zależności od własnych preferencji i wielkości ziemniaków.
W osolonej wodzie gotuj ziemniaki przez 10-15 minut. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do całkowitego ostygnięcia. To bardzo ważne, aby były chłodne przed przełożeniem do piekarnika - wtedy na ich powierzchni tworzy się cudowna, chrupiąca otoczka.
W miseczce mieszamy przyprawy z oliwa i ewentualnie łyżeczką wody. Ziemniaki wykładamy na blaszkę i delikatnie obtaczamy w marynacie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaczki w marynacie pieczemy przez 30 minut - w połowie pieczenia warto przewrócić je na drugą stronę.
Pieczone ziemniaczki cudownie łączą się z kotletami oraz mizerią .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
-
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
źródło: karmelowy