Smakosze.pl Przepisy Idealne na zimę ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Rozkosznie puszyste i łatwe w przygotowaniu
Canva / demidoffaleks

Idealne na zimę ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Rozkosznie puszyste i łatwe w przygotowaniu

6 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Śnieżny puch nie występuje jedynie za oknem. Pod tą typowo zimową nazwą kryje się smakowite ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z nutką cytryny oraz wiórkami kokosowymi idealnie osłodzi chłodne wieczory. Jago przyrządzenie jest przy tym banalnie proste.

Zimowe ciasto bez pieczenia przygotujesz z kilku prostych składników. Bitą śmietanę, twaróg i owocowe galaretki wystarczy starannie ze sobą zmiksować. Spód z maślanych herbatników pozwala przygotować ten deser błyskawicznie. Potem wystarczy schłodzić całość i cieszyć się obłędnym smakiem ciasta.

Przepis na banalnie proste ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 szklanki wody

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

  • 1 opakowanie herbatników maślanych (100 g)

  • 1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 szklanka śmietanki 36% porządnie schłodzonej

Składniki na wierzch:

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru

  • wiórki kokosowe do posypania

Jak przygotować cytrynowo-kokosowe ciasto bez pieczenia?

Galaretki do ciasta bez pieczenia wsyp do gorącej zagotowanej wody . Mieszaj do momentu rozpuszczenia . Cytrynowy płyn odstaw do całkowitego ostygnięcia .

Formę do przygotowania ciasta bez pieczenia wyłóż folią spożywczą . Na jej dnie ułóż jedną warstwę herbatników . Ciasteczka powinny do siebie jak najściślej przylegać .

Zimną słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem . Następnie do śmietanowej masy na ciasto bez pieczenia stopniowo dodawaj twaróg . W dalszej kolejności wlej schłodzone galaretki i miksuj wszystko na najmniejszych obrotach miksera . Starannie połączone składniki na ciasto bez pieczenia wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj .

Na patelni przygotuj wierzch do ciasta bez pieczenia . Rozpuść masło, wymieszaj je z cukrem oraz wiórkami kokosowymi i podgrzewaj, aż wiórki lekko się zrumienią . Na koniec rozsmaruj powstała masę na wierzchu ciasta i wstaw całość do lodówki pod przykryciem . Ciasto bez pieczenia gotowe jest do spożycia na następny dzień . Smakowity deser możesz przygotować także na bazie budyniu . Smak uwielbianego batonika łatwo odtworzysz z tym przepisem .

Canva / ajafoto
Canva / ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy