Idealne na zimę ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Rozkosznie puszyste i łatwe w przygotowaniu
Śnieżny puch nie występuje jedynie za oknem. Pod tą typowo zimową nazwą kryje się smakowite ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z nutką cytryny oraz wiórkami kokosowymi idealnie osłodzi chłodne wieczory. Jago przyrządzenie jest przy tym banalnie proste.
Zimowe ciasto bez pieczenia przygotujesz z kilku prostych składników. Bitą śmietanę, twaróg i owocowe galaretki wystarczy starannie ze sobą zmiksować. Spód z maślanych herbatników pozwala przygotować ten deser błyskawicznie. Potem wystarczy schłodzić całość i cieszyć się obłędnym smakiem ciasta.
Przepis na banalnie proste ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
2 szklanki wody
-
2 opakowania galaretki cytrynowej
-
1 opakowanie herbatników maślanych (100 g)
-
1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
-
1/2 szklanki cukru pudru
-
1 szklanka śmietanki 36% porządnie schłodzonej
Składniki na wierzch:
-
3 łyżki masła
-
3 łyżki cukru
-
wiórki kokosowe do posypania
Jak przygotować cytrynowo-kokosowe ciasto bez pieczenia?
Galaretki do ciasta bez pieczenia wsyp do gorącej zagotowanej wody . Mieszaj do momentu rozpuszczenia . Cytrynowy płyn odstaw do całkowitego ostygnięcia .
Formę do przygotowania ciasta bez pieczenia wyłóż folią spożywczą . Na jej dnie ułóż jedną warstwę herbatników . Ciasteczka powinny do siebie jak najściślej przylegać .
Zimną słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem . Następnie do śmietanowej masy na ciasto bez pieczenia stopniowo dodawaj twaróg . W dalszej kolejności wlej schłodzone galaretki i miksuj wszystko na najmniejszych obrotach miksera . Starannie połączone składniki na ciasto bez pieczenia wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj .
Na patelni przygotuj wierzch do ciasta bez pieczenia . Rozpuść masło, wymieszaj je z cukrem oraz wiórkami kokosowymi i podgrzewaj, aż wiórki lekko się zrumienią . Na koniec rozsmaruj powstała masę na wierzchu ciasta i wstaw całość do lodówki pod przykryciem . Ciasto bez pieczenia gotowe jest do spożycia na następny dzień . Smakowity deser możesz przygotować także na bazie budyniu . Smak uwielbianego batonika łatwo odtworzysz z tym przepisem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? Mamy sprytny patent
-
Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama