Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? Mamy sprytny patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.12.2022 20:20

Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? Mamy sprytny patent

jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę
Canva / zi3000

Karp jest niezwykle smaczną rybą, którą tradycyjnie spożywamy podczas Wigilii. Niestety nieumiejętne smażenie go może skutecznie zepsuć tę potrawę. Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? Zrezygnuj z ciężkiej panierki i obtocz rybę jedynie w mące.

Panierowanie karpia w jajku i bułce tartej nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Przez takie potraktowanie, ta tłusta sama w sobie ryba po zdjęciu z patelni zrobi się ciężka i nieapetyczna. Sprawdź nasz patent, jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę, i ciesz się jego niezwykłym smakiem.

Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę i czego do tego potrzebujesz?

Składniki:

  • 4-5 dzwonków z karpia

  • 1 cytryna

  • 3 łyżki masła

  • mąka pszenna do obtoczenia karpia

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki do dekoracji

Instrukcja krok po kroku jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę

Żeby przystąpić do tego, jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę, zacznij od dokładnego opłukania ryby pod zimną wodą. Każde dzwonko osusz dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. Mięso starannie natrzyj solą i pieprzem.

Kawałki ryby obtocz w mące pszennej wysypanej na płaskim talerzu. W celu przekonania się, jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę, na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Na mieszance tłuszczu układaj opanierowaną w mące rybę i smaż z obu stron na złoty kolor.

Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? Powinno to zająć ok. 6 minut. Usmażone mięso zdejmuj z patelni i odsączaj z nadmiaru tłuszczu. Rybę układaj na półmisku, i podawaj skropioną sokiem z cytryny, w towarzystwie plasterków cytryny i posiekanej natki pietruszki. Sprawdź, co zyskuje karp przez długą kąpiel w mleku. Ryba z pikantną nutą oczaruje wszystkich gości.

Canva / peredniankina
Canva / peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba sól pieprz