Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ile smażyć krewetki?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.12.2021 01:00

Ile smażyć krewetki?

Ile smażyć krewetki?
canva/kozak-salo

Krewetki to delikatne i wyjątkowo smaczne owoce morza, z których przygotujesz wiele pysznych potraw. Krewetki wymagają jednak odpowiedniego rozmrażania, przygotowania i co najważniejsze-smażenia, aby mięso było doskonałe w smaku i miękkie. Ile smażyć krewetki i jak je przygotować?

Najczęściej sięgamy po mrożone krewetki i owoce morza. Zamrożone krewetki przełóż do miski z zimną wodą i wstaw do lodówki, aby delikatnie się rozmroziły. Nigdy nie rozmrażaj ich w mikrofalówce, ponieważ stracą smak i będą twarde. Krewetki doskonale smakują doprawione czosnkiem, natką pietruszki, oliwą, limonką, chili, cytryną.

Rozmrożone krewetki osusz dokładnie, następnie przełóż do miseczki, dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, odrobinę posiekanej natki pietruszki i chili, skrop sokiem z limonki, następnie całość wstaw do lodówki na pół godziny. Tak przygotowane krewetki mają doskonały smak i przygotujesz z nich wiele pysznych potraw.

Jeśli szukasz inspiracji na przygotowanie krewetek- tu poznasz kilka pomysłów na owoce morza, z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Ile smażyć krewetki?

Krewetki możesz usmażyć na dwa sposoby, krewetki w tempurze muszą być smażone na dużej ilości bardzo rozgrzanego oleju. Tempura z panko wchłania mało tłuszczu, więc krewetki nie są tłuste.

Usmażone krewetki

Jeśli natomiast chcesz usmażyć krewetki bez panierki, na patelnię wlej odrobinę oleju i dodaj łyżeczkę masła. Krewetki zawsze smaż od 2 do 4 minut, w zależności od ich wielkości. Krewetki koktajlowe usmażą się nawet w dwie minuty, natomiast krewetki królewskie potrzebują 4 minut.

Tagi: Danie