Smakosze.pl
Jajka

pixabay.com/lauryann

Jak gotować jajka, aby nie pękały? Jest banalnie prosty sposób

1 Lutego 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Jajka gotujemy w naszych kuchniach na co dzień, a mim to, wciąż jest to czynność, która stanowi niemały problem. Między innymi skorupka pęka w trakcie gotowanie, a jajko wypływa ze środka. Jest kilka sposobów, żeby sobie z tym poradzić. Międ

Jajka należą do produktów, które spożywamy na co dzień. Coraz częściej włączamy je do swojej diety, a wszystko z uwagi na ich wysoką zawartość witamin i minerałów. To przede wszystkim rewelacyjne źródło białka oraz produkt, który w całości możemy wykorzystać. W tym artykule pisaliśmy o tym, że wystarczy jeść jedno jajko dziennie, a przyniesie to nieoceniony efekt.

Warto wspomnieć o tym, że nie tylko wnętrze jajka pełne jest wartości odżywczych. Najczęściej tuż po jego obraniu pozbywamy się skorupki, a ta, jak się okazuje, posłuży nam do wielu domowych czy leczniczych czynności. Na temat wykorzystania skorupek pisaliśmy w tym artykule.

Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się bogactwem tego składnika odżywczego, należy go odpowiednio przygotować. Rozumiemy przez to ugotowanie na miękko, na twardo lub inną obróbkę termiczną, która umożliwi otrzymanie jajek po benedyktyńsku, jajka sadzone czy jajecznicę.

Warto wiedzieć, w jaki sposób gotować jajka, aby nie pękały w trakcie. Jak się okazuje, jest to prosta czynność, a jednak wciąż powielamy te same, kulinarne błędy. Jak gotować jajko, żeby jego wnętrze nie wypływało do wody, a skorupka nie pękała? Jest na to kilka sposobów.

Jajka z pękającą skorupką

To jedno ze zdarzeń, które uważamy za osobistą katastrofę kulinarną. Gotowanie jajka, które pęka w trakcie, a jego wnętrze wypływa na wierzch to średnio cieszące nas zdarzenie. Potrawa staje się wtedy nie tylko nieestetyczna, ale również fundujemy sobie więcej bałaganu i inny czas gotowania.

Jajka mogą pękać ze względu na wkładanie ich do wrzącej wody, a zbyt późne wyciągnięcie ich z lodówki. Mówi się, że jajka przed gotowaniem powinny mieć temperaturę. Woda powinna natomiast podgrzewać się stopniowo już z jajkami w środku. To zagwarantuje, że produkt nie zostanie poddany szokowi termicznemu, a nasza skorupka pozostanie na miejscu. 

Istnieje również pewien sposób, którym dzielą się między sobą prawdziwi kuchmistrze. Przed włożeniem jajka do wody należy nakłuć jego zaokrąglony koniec. Najlepiej igłą lub pinezką. W tym miejscu znajduje się tak zwany pęcherzyk powietrza, którego przekłucie pozwoli zmniejszyć ciśnienie w produkcie. Dzięki temu unikniemy pękania skorupki.

Sposób na prawidłowe obieranie jajek 

Profesjonaliści radzą, żeby do przygotowania gotowanych jajek wybierać nieco starsze. Te pierwszej świeżości najtrudniej się obierają tuż po ugotowaniu. Drugą rzeczą jest to, by obierać je tuż po gotowaniu. Im dłużej będą leżeć po całej procedurze, tym gorzej będzie się nam ściągało skorupkę. 

Najlepiej zaraz po ugotowaniu włożyć jajka do zimnej wody. Po wstępnym wystygnięciu obierajmy je pod strumieniem zimnej wody. To, od której strony produktu zaczniemy, ma ogromne znaczenie. Najlepiej od zaokrąglonej części skorupki, dzięki czemu nagromadzone się powietrze wydostanie się z produktu.

Jeśli zamierzamy wykorzystać jajka w innym terminie, warto przełożyć je do szczelnego pojemnika z zimną wodą. Następnie należy schować je do lodówki. Zapobiegnie to wysychaniu i twardnieniu jajek. Wystarczy później podgrzać je w garnku przez około dwie minuty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

Produkty

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Czytaj więcej >