Wpływ jedzenia jajek na funkcjonowanie organizmu
Jajka wyglądają dość niepozornie - nie sprawiają wrażenia, jakoby mogły mieć ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ jedzenie trzech jajek dziennie przez tydzień może przyczynić się do znacznej poprawy zdrowia i samopoczucia.
W jajkach znajduje się mnóstwo aminokwasów, których różnorodność jest tak duża, że stanowią praktycznie całe zapotrzebowanie na nie. To właśnie jeden z powodów, dla których ten smaczny produkt ma aż tak wielką wartość.
3 jajka dziennie mogą wiele zmienić
Choć opinie dietetyków na ich temat zmieniają się z roku na rok, najnowsze wyniki badań, które przytoczone zostały przez portal porady.interia.pl, pokazują, że spożywanie trzech sztuk dziennie może znacznie zwiększyć wydolność i zdrowie ludzkiego ciała.
Zawarte w jajkach przeciwutleniacze świetnie wpływają na jakość wzroku. Sprawiają, że znacznie zwiększa się gęstość włókien w luteinie i zeaksantynie, które wchodzą w skład budowy siatkówki oka. Dzięki temu można zachować zdrowy wzrok na wiele długich lat.
Cholina jest substancją, której wielu z nas ma poważne niedobory. Wspiera ona rozwój i zdrowe funkcjonowanie mózgu. Jeśli jednak spożywasz trzy jajka dziennie, nie musisz martwić się o braki choliny, ponieważ przyswaja się ją wraz z innymi składnikami jajka podczas jedzenia.
Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.
Cholina sprawia również, że mamy znacznie lepsze samopoczucie. Podczas metabolizmu zamieniana jest na metan, który buduje cząsteczki serotoniny i dopaminy, czyli hormonów odpowiadających za szczęście i dobre samopoczucie.
Jak czytamy na portalu porady.interia.pl, jajka są pełne białka, zatem jedzenie ich sprzyja budowie silnych mięśni. Jeśli często odwiedzasz siłownię, pamiętaj, by w twojej diecie nie zabrakło jajek. Jajka pomogą też wzmocnić twoje kości, z uwagi na sporą ilość wapnia.
Witamina B12 oraz siarka konieczne są, aby włosy i paznokcie miały silną i zdrową powierzchnię. Jajka bogate są w oba te mikroelementy, dlatego jedząc je w regularny sposób, dba się również o doskonały i nieskazitelny wygląd.
Badania przytoczone przez porady.interia.pl wskazują, że spożywanie do siedmiu jajek tygodniowo może zapobiegać określonym typom zawałów serca. Trzeba mieć jednak zdrowy mięsień sercowy, który nie jest obciążony żadnymi chorobami, takimi jak otyłość czy choroba wieńcowa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: porady.interia.pl