Smakosze.pl Przepisy Jajka sadzone w stylu hiszpańskim od Roberta Makłowicza
TRICOLORS/East News, canva/gbh007

Jajka sadzone w stylu hiszpańskim od Roberta Makłowicza

20 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajka zajmują ważne miejsce w wielu kuchniach świata. Nic dziwnego, są pożywne i raz, dwa można z nich przygotować smaczną potrawę. Dziś przepis na jajka sadzone w stylu hiszpańskim zdradzi wam Robert Makłowicz.

Jajka bardzo często spożywamy na śniadanie. Zazwyczaj gotujemy je na miękko lub twardo, robimy z nich jajecznicę lub sadzone. Te ostatnie są bardzo łatwe do przygotowania, ale też nieskomplikowane smakowo. Dlatego warto skorzystać z podpowiedzi Roberta Makłowicza i zamiast klasycznych jajek sadzonych przygotować sadzone na warzywach i kiełbasie.

Jajka sadzone w stylu hiszpańskim od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 cebula

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 papryka

  • 5 dag hiszpańskiej kiełbasy chorizo lub ostrego salami

  • 1 duży pomidor

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajek sadzonych na warzywach

Cebulę obierz, grubo poszatkuj lub pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, przesmaż ją, a potem zeszklij na niedużym ogniu.

Paprykę umyj, pokrój w paski, dodaj do cebuli. Wymieszaj, podduś kilka minut. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę, całość przesmaż, mieszając.

Pomidor umyj, natnij jego skórkę, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Pomidor pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię, przesmaż, a potem duś całość, aż odparuje cały płyn.

Na patelnię z warzywami i kiełbasą wybij jajka. Smaż na niedużym ogniu, aż zetną się białka. Całość oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy Roberta Makłowicza. Zobacz, jak przyrządza leczo , a także poznaj sposób Roberta Makłowicza na puszyste placki ziemniaczane .

pomidory obrane ze skórki
pomidory obrane ze skórki

Źródło zdjęcia: canva/AnastasiaNurullina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: maklowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy