Robert Makłowicz zdradził swój przepis na leczo
Leczo nie trzeba nikomu przedstawiać - każdy zna ten specjał wywodzący się z Węgier. Robert Makłowicz, jako wielki fan Bałkanów, ma swój własny przepis na tę potrawę. W jego wersji nie uświadczy się jednak jednego składnika - kiełbasy.
Choć leczo bez kiełbasy może wydawać się niespotykane, jednak często tak właśnie podawane jest na Węgrzech. Jeśli leczo jest jedynie dodatkiem do dania głównego, w recepturze nie znajdzie się kiełbasy.
Dlatego przepis Makłowicza jest genialną opcją dla wegetarian. Co więcejc ilość składników jest niewielka, więc przygotowanie będzie banalnie proste, szybkie i wyjątkowo tanie.
Przepis na leczo Roberta Makłowicza
Składniki:
3 cebule
3 łyżki oleju
700 g papryki kolorowej
1 kg pomidorów
2 papryczki chili
sól
4 ząbki czosnku
Na początku umyj paprykę oraz pomidory. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz je ze skóry i pokrój w kostkę. Papryki przetnij na pół, wyczyść z nasion i pokrój w kostkę.
Cebule obierz, posiekaj i wrzuć do garnka z olejem. Smaż ją, aż stanie się szklista. Dodaj paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 10 minut.
Do warzyw wrzuć posiekane papryczki chili oraz pomidory. Dopraw leczo solą i duś je przez 25 minut, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj z chlebem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.
Źródło zdjęcia: canva/oksix, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: maklowicz.pl