Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka zapiekane w tostach z pomidorami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:44

Jajka zapiekane w tostach z pomidorami

Jajka zapiekane w tostach z pomidorami
pixabay.com

Jajka zapiekane w tostach z pomidorami - składniki

  • 1 duży pomidor malinowy,

  • 2 jajka,

  • świeża bazylia lub kolendra,

  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,

  • 2 kromki pieczywa (np. tostowego, brioszki, chałki lub chleba),

  • opcjonalnie: papryczka chili do smaku,

  • 2 łyżeczki masła i 1 łyżeczka oliwy.

Przygotowanie jajek zapiekanych w tostach z pomidorami

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pomidory blanszuj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną cebulę i opcjonalnie chili i dopraw szczyptą soli.Wykrój miąższ ze środka chleba i smaż na głębokim tłuszczu na patelni na maśle i oliwie z oliwek na złoty kolor. Odwróć, rozbij jajka w środę i dopraw solą. Pomidory położyć obok i wstaw do piekarnika (jeśli rączka nie jest żaroodporna, można ją owinąć folią aluminiową). Piecz około 10 minut, aż białka będą miękkie. Podawaj ze świeżą bazylią lub kolendrą.

Tagi: