Jajko sadzone w prosty sposób
Magone, Getty Images Pro)

Jak usmażyć jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem? Najprostszy sposób

Jajko sadzone sprawia Ci kłopoty i nigdy nie możesz usmażyć go tak, aby żółtko było płynne, a białko ścięte? Najlepszym i zarazem najprostszym sposobem jest usmażenie ich na patelni z odrobiną masła. Sekretem do osiągnięcia wymarzonego efektu jest niewielki ogień, który zetnie tylko białko.

Jajko sadzone idealnie sprawdza się jako sposób na szybki obiad. Usmażenie dwóch czy trzech jajek, do tego kilka ziemniaków, chłodny kefir i koperek - takie połączenie jest prawdziwym przysmakiem szczególnie latem, gdy nie mamy ochoty na nic ciężkiego.

Niestety, wiele osób ma problem z odpowiednim przygotowaniem sadzonych w taki sposób, aby żółtko pozostało płynne, a białko całkowicie ścięte. Mamy na to metodę, która pozwoli ci robić je za każdym razem wręcz idealnie.

Banalnie proste jajko sadzone

Smaczny i szybki obiad jest dla wielu niedoścignionym celem, którego z różnych powodów nie są w stanie osiągnąć. Jednym z nich jest brak umiejętności usmażenia odpowiedniego sadzonego jajka - najczęstszym błędem jest zbyt silny ogień, który gotuje nie tylko białko, lecz także żółtko.

Sekretem do zrobienia sadzonego jest wystarczająco niewielki gaz, który delikatnie zetnie białko, a żółtko pozostawi nietknięte. Dzięki temu będzie można cieszyć się wspaniałym widokiem delikatnie wypływającego żółtka, które daje ogromnie dużo satysfakcji.

Pokazali na zdjęciu niebezpieczne dla zdrowia ziemniaki. Agrounia twierdzi, że są sprzedawane w BiedroncePokazali na zdjęciu niebezpieczne dla zdrowia ziemniaki. Agrounia twierdzi, że są sprzedawane w BiedronceCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej wspaniałych przepisów na proste i szybkie posiłki, dzięki którym zaoszczędzisz sporo czasu w kuchni? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy recepturę na szybkie jabłka z ryżem. W tym tekście pokazujemy sposób na piszinger, czyli smak dzieciństwa.

Przepis na najlepsze i najprostsze jajko sadzone

Składniki:

  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżeczki masła klarowanego
  • szczypta soli
  • odrobina koperku lub szczypiorku
  • 3 plastry bekonu

Zacznij od podsmażenia bekonu na chrupko. Pamiętaj, że po zdjęciu z gorącej patelni stanie się trochę bardziej twardy i chrupiący, więc nie usmaż go zbyt mocno. Wyciągnij go z patelni i odstaw na bok. Jajka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wbij każde do miski.

W taki sposób unikniesz sytuacji, w której żółtko pęka pod wpływem uderzenia o patelnie. Na patelni po bekonie dodaj masło i wlej jedno jajko na raz. Smaż je na małym/średnim ogniu do momentu, gdy białko będzie całkowicie ścięte.

Powtórz czynność z każdym kolejnym jajkiem. Podawaj je z plasterkiem bekonu i garścią świeżo siekanego koperku lub szczypiorku. Do takiego posiłku najlepiej smakuje pokaźna szklanka zsiadłego mleka. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło:aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł