Jak usmażyć jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem? Najprostszy sposób
Jajko sadzone idealnie sprawdza się jako sposób na szybki obiad. Usmażenie dwóch czy trzech jajek, do tego kilka ziemniaków, chłodny kefir i koperek - takie połączenie jest prawdziwym przysmakiem szczególnie latem, gdy nie mamy ochoty na nic ciężkiego.
Niestety, wiele osób ma problem z odpowiednim przygotowaniem sadzonych w taki sposób, aby żółtko pozostało płynne, a białko całkowicie ścięte. Mamy na to metodę, która pozwoli ci robić je za każdym razem wręcz idealnie.
Banalnie proste jajko sadzone
Smaczny i szybki obiad jest dla wielu niedoścignionym celem, którego z różnych powodów nie są w stanie osiągnąć. Jednym z nich jest brak umiejętności usmażenia odpowiedniego sadzonego jajka - najczęstszym błędem jest zbyt silny ogień, który gotuje nie tylko białko, lecz także żółtko.
Sekretem do zrobienia sadzonego jest wystarczająco niewielki gaz, który delikatnie zetnie białko, a żółtko pozostawi nietknięte. Dzięki temu będzie można cieszyć się wspaniałym widokiem delikatnie wypływającego żółtka, które daje ogromnie dużo satysfakcji.
Chcesz poznać więcej wspaniałych przepisów na proste i szybkie posiłki, dzięki którym zaoszczędzisz sporo czasu w kuchni? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy recepturę na szybkie jabłka z ryżem. W tym tekście pokazujemy sposób na piszinger, czyli smak dzieciństwa.
Przepis na najlepsze i najprostsze jajko sadzone
Składniki:
3 średnie jajka
3 łyżeczki masła klarowanego
szczypta soli
odrobina koperku lub szczypiorku
3 plastry bekonu
Zacznij od podsmażenia bekonu na chrupko. Pamiętaj, że po zdjęciu z gorącej patelni stanie się trochę bardziej twardy i chrupiący, więc nie usmaż go zbyt mocno. Wyciągnij go z patelni i odstaw na bok. Jajka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wbij każde do miski.
W taki sposób unikniesz sytuacji, w której żółtko pęka pod wpływem uderzenia o patelnie. Na patelni po bekonie dodaj masło i wlej jedno jajko na raz. Smaż je na małym/średnim ogniu do momentu, gdy białko będzie całkowicie ścięte.
Powtórz czynność z każdym kolejnym jajkiem. Podawaj je z plasterkiem bekonu i garścią świeżo siekanego koperku lub szczypiorku. Do takiego posiłku najlepiej smakuje pokaźna szklanka zsiadłego mleka. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Piszinger był cudownym, niezapomnianym smakiem dzieciństwa. Przypominamy najlepszy przepis
Jesz orzechy? Mamy cudowne informacje, szczególnie ucieszą osoby po 40 roku życia
Kiedy w 2021 roku wypada tłusty czwartek? Święto ma niezwykłą historię
Źródło:aniagotuje.pl