Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Kotlety mielone są jednym z częściej wybieranych dań obiadowych. Ich przygotowanie nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać. By uzyskać dobrze wysmażone, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku mielone, proces smażenia warto podzielić na etapy. Wykorzystując różną moc palnika, uzyskamy spodziewane efekty.
Dobre kotlety mielone to nie tylko wysokiej jakości mięso i przyprawy. Radziliśmy wam już jak wydobyć ich smak, dodając do masy czosnku czy majonezu . Tym razem zebraliśmy szereg wskazówek, dzięki którym smażenie mielonych będzie znacznie prostsze. Już zawsze wyjdą pyszne.
Jak poprawnie smażyć kotlety mielone?
Przyrządzanie specjału zakończy się uzyskanie soczystego i chrupiącego rarytasu, jeśli zadbamy o jeden szczegół. Odpowiednio zmieniając moc palnika w czasie smażenia, będziemy mieli pewność, że mięso jest prawidłowo przygotowane.
Całkowity czas przyrządzania mielonych na patelni to około 5 minut z każdej strony. Przygotowanie dzielimy na dwa etapy. Początkowo korzystamy ze średniej mocy palnika i nie przewracamy mięsa do czasu, aż się nie zrumieni na zewnątrz.
Gdy to nastąpi, zmieniamy stronę i czynność powtarzamy. Po uzyskaniu delikatnie rumianych kotletów zwiększamy moc palnika i dosmażamy mięso tak, by uzyskać chrupiącą skórkę. Czas takiego intensywnego podsmażania to zaledwie 2 minuty.
O czym jeszcze warto pamiętać, smażąc kotlety mielone?
W przygotowaniu specjału kluczowy jest moment włożenia mięsa na patelnię. Zawsze robimy to dopiero wtedy, gdy tłuszcz dobrze się rozgrzeje. W przeciwnym wypadku kotlety przywrą do powierzchni i będą się rozpadać, gdy spróbujemy je oderwać.
Równie ważne jest, by nie smażyć zbyt wielu kotletów naraz. Gdy na patelni będzie ciasno, szansa, że nie wszystkie mielone będą dobrze wysmażone, wzrasta. Pamiętajmy, że temperatura tłuszczu spada, gdy kotlety lądują na patelni. Im więcej ich włożymy w krótkim czasie, tym dłużej potrwa powrót do stanu początkowego.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy, przepisy