Smakosze.pl Porady Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
canva/Inna Dodor

Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

29 marca 2022

Kotlety mielone są jednym z częściej wybieranych dań obiadowych. Ich przygotowanie nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać. By uzyskać dobrze wysmażone, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku mielone, proces smażenia warto podzielić na etapy. Wykorzystując różną moc palnika, uzyskamy spodziewane efekty.

Dobre kotlety mielone to nie tylko wysokiej jakości mięso i przyprawy. Radziliśmy wam już jak wydobyć ich smak, dodając do masy czosnku czy majonezu . Tym razem zebraliśmy szereg wskazówek, dzięki którym smażenie mielonych będzie znacznie prostsze. Już zawsze wyjdą pyszne.

Jak poprawnie smażyć kotlety mielone?

Przyrządzanie specjału zakończy się uzyskanie soczystego i chrupiącego rarytasu, jeśli zadbamy o jeden szczegół. Odpowiednio zmieniając moc palnika w czasie smażenia, będziemy mieli pewność, że mięso jest prawidłowo przygotowane.

Całkowity czas przyrządzania mielonych na patelni to około 5 minut z każdej strony. Przygotowanie dzielimy na dwa etapy. Początkowo korzystamy ze średniej mocy palnika i nie przewracamy mięsa do czasu, aż się nie zrumieni na zewnątrz.

Gdy to nastąpi, zmieniamy stronę i czynność powtarzamy. Po uzyskaniu delikatnie rumianych kotletów zwiększamy moc palnika i dosmażamy mięso tak, by uzyskać chrupiącą skórkę. Czas takiego intensywnego podsmażania to zaledwie 2 minuty.

O czym jeszcze warto pamiętać, smażąc kotlety mielone?

W przygotowaniu specjału kluczowy jest moment włożenia mięsa na patelnię. Zawsze robimy to dopiero wtedy, gdy tłuszcz dobrze się rozgrzeje. W przeciwnym wypadku kotlety przywrą do powierzchni i będą się rozpadać, gdy spróbujemy je oderwać.

Równie ważne jest, by nie smażyć zbyt wielu kotletów naraz. Gdy na patelni będzie ciasno, szansa, że nie wszystkie mielone będą dobrze wysmażone, wzrasta. Pamiętajmy, że temperatura tłuszczu spada, gdy kotlety lądują na patelni. Im więcej ich włożymy w krótkim czasie, tym dłużej potrwa powrót do stanu początkowego.

Soczyste kotlety mielone skuszą każdego
Soczyste kotlety mielone skuszą każdego

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy