Smakosze.pl
smażenie cebuli

canva/Multiart

Jak dobrze zeszklić cebulę? Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o 1 dodatku

25 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Podpowiadamy, jak dobrze zeszklić cebulę. Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o jednym dodatku, a mianowicie o szczypcie cukru. Dzięki niemu cebula szybciej robi się miękka, złocista i jest o wiele smaczniejsza. Poznajcie też inne sposoby na idealnie zeszkloną cebulkę.

Zeszklona cebula jest miękka i słodkawa. Jej smak w zależności od stopnia zrumienienia może być mniej lub bardziej karmelowy. Taką cebulką można okrasić pierogi, gotowane ziemniaki, a także dodać ją do masy na kotlety mielone czy na gołąbki. Jak jednak dobrze zeszklić cebulę?

Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie

Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie

CZYTAJ DALEJ

Szklista cebula — krok po kroku

By zeszklić cebulę, należy ją obrać i posiekać w zależności od potrzeb. Zwykle kroi się ją w kostkę, ale można też w piórka czy krążki. Teraz na patelni trzeba rozgrzać niezbyt mocno olej lub klarowane masło, wsypać cebulę i oprószyć ją odrobiną soli. Dzięki temu szybciej wydobędzie się z niej nadmiar wody i cebula szybciej zmięknie.

Gdy cebula zrobi się półprzezroczysta, będzie już zeszklona i miękkawa. Jeśli chcemy nadać jej intensywniejszego smaku i koloru, musimy smażyć ją nieco dłużej na niedużym ogniu. Przyspieszymy proces brązowienia cebuli, gdy oprószymy ją cukrem. Będzie słodsza i złocista. Gdy chcemy, by nasza cebulka była mocniej skarmelizowana, musimy ją smażyć nawet 20 minut.

W czasie szklenia cebuli trzeba ją niemal cały czas mieszać. Dzięki temu będzie się smażyć i dusić równomiernie, bez ryzyka przypalenia. Cebulę smażymy na średnim ogniu i wzrokowo oceniamy, czy ma już odpowiedni dla nas kolor. Im jest ciemniejsza, tym wyraźniejsza w smaku.

Smaczna, duszona cebulka

Jeśli zależy wam na bardzo miękkiej cebuli, po odpowiednim zrumienieniu, możecie ją podlać odrobiną wody lub wina i dusić, aż płyn odparuje.

Na bazie takiej cebuli przygotujecie aromatyczną zupę cebulową, a także wyśmienity sos np. do pieczonych mięs.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na kiełbasę smażoną z cebulą oraz na kiszoną cebulę.

cebula

canva/NicolasMcComber

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wegebudzet.blogspot, gotujmy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >