Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?

Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?

Projekt bez tytułu - 2021-12-22T204604.392
canva/pixelhot

Największą trudnością w przyrządzaniu gołąbków jest dobre sparzenie kapusty. Czynność ta wymaga nieco wprawy i czasu. Znamy trik, który pomoże przygotować ją dosłownie w kilka chwil. Wykorzystajcie piekarnik i cieszcie się pysznymi gołąbkami.

Zapomnijcie o klasycznym sposobie na sparzenie kapusty do gołąbków. Szukanie odpowiednio dużego garnka i poparzenia już dłużej nie będą waszym udziałem. Głąba wytnijcie jak zwykle i postępujcie zgodnie z naszymi wskazówkami, a kapuściane liście odejdą z łatwością.

Przygotowanie kapusty do gołąbków nigdy nie było tak proste

Pierwszym sposobem na przygotowanie „opakowań” dla farszu jest włożenie pozbawionej środka kapusty do rękawa do pieczenia. Zawiązujemy go dokładnie z obu stron i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.

Po około 25 minutach cieszyć będziemy się liści, które podzielić będzie tak łatwo, jak nigdy wcześniej. Będą ciepłe, więc ich oddzielanie powinno odbywać się bardzo ostrożnie. Dzięki temu jednak zagotowanie gołąbków pójdzie sprawniej.

Kolejnym sposobem jest umieszczenie kapusty bez głąba do kuchenki mikrofalowej. Po podgrzaniu przez około 5 minut na najwyższej mocy liście zaczną łatwo odchodzić. Kapusta co prawda nieco oklapnie, ale jej smak nie ucierpi.

Zamiast parzyć kapustę, możecie ją zamrozić

Potraktowanie kapusty chłodem również zaowocuje łatwiejszym oddzielaniem jej liści od rdzenia. Sposób ten wymaga jednak trochę czasu. Kapustę trzeba włożyć do zamrażarki na całą dobę, a następnie wyjąć ją i rozmrozić na blacie.

Nabierając temperatury pokojowej stopniowo, liście będą mięknąć i bez problemu będzie można je rozdzielić. Ten mało ekspresowy sposób z pewnością pomoże tym z was, którzy nie mają opcji, by skorzystać z piekarnika czy mikrofalówki.

Gołąbki z sosem pomidorowym
Gołąbki z sosem pomidorowym są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram