Jak ekspresowo zmiękczyć zamarznięte masło?
Zdarza wam się czasem mrozić masło? Tak, by dłużej zachowało świeżość, bo np. kupiliście więcej po dobrej cenie? A wiecie, jak ekspresowo zmiękczyć zamarznięte masło? Zdradzimy wam kilka skutecznych sposobów. Przydadzą się też wtedy, gdy wyjmiecie masło z lodówki i będzie zbyt twarde, by smarować nim pieczywo.
Pewnie nie raz mieliście już taką sytuację, że chcieliście szybko zjeść śniadanie, a tu masło było twarde jak kamień. Nie dało się nim posmarować pieczywa, choć mieliście ochotę na kanapki. Pewnie z nich po prostu zrezygnowaliście. Na szczęście jest kilka sposobów na rozwiązanie tego problemu.
Jak ekspresowo zmiękczyć zamarznięte masło?
Jeśli kostka masła jest zamrożona lub bardzo twarda, możesz przyspieszyć jej mięknięcie kilkoma sposobami. Możesz nalać do metalowej miski gorącej wody, pozostawić ją na minutę, a potem wylać wodę i taką nagrzaną miską nakryć kostkę masła. Po kilku minutach masło powinno być miękkie.
Masło możesz też rozmrozić przy pomocy mikrofalówki. Połóż je na talerzyku, wstaw do kuchenki i włącz opcję „rozmrażanie". Nastaw kuchenkę na minutę. Po tym czasie masło powinno być już wystarczająco miękkie. Pamiętaj, tylko by nie ustawiać opcji grzania, bo masło może się przypalić.
Jeśli nie chcesz rozmrażać całej kostki masła, możesz odkroić potrzebny kawałek przy pomocy gorącego ostrza noża. Zanurz nóż w gorącej wodzie i tak nagrzanym odkrój porcję masła.
Zamrożone lub twarde masło możesz też zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Po rozdrobnieniu szybko zmięknie.
Kilka cennych wskazówek
Jeśli masz nadmiar masła i nie chcesz, by się przeterminowało, bez problemu możesz je zamrozić. Wcześniej możesz je pokroić na mniejsze porcje, np. kostkę na cztery części. Każdą część owiń szczelnie folią aluminiową i włóż do zamrażarki.
By rozmrozić masło, można je przełożyć na noc do lodówki. Odwiń je tylko z folii, połóż na talerzyku i postaw na dolnej półce.
Jeśli chcesz mieć zawsze pod ręką smarowne masło, trzymaj je w maselnicy. Nie wkładaj jednak do niej całej kostki na raz. Najlepiej włóż tyle, ile zużyjesz w ciągu jednego dnia.
Na naszej stronie znajdziesz też inne, kuchenne porady. Sprawdź np. od której strony należy obierać ogórki, a także, jak prawidłowo gotować parówki.
Źródło zdjęcia: canva/Maria Utekhina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp, porady.interia