Jak gotować kalafiora, aby w kuchni nie unosił się nieprzyjemny zapach?
Uwielbiasz gotowanego kalafiora, ale nie możesz znieść jego niezbyt przyjemnego zapachu podczas gotowania? Nie martw się! Istnieje prosty patent, dzięki któremu szybko zapomnisz o tym problemie!
Gotowany kalafior to przysmak, który latem często gości w naszych domach. Warzywo w bułce tartej jest w końcu wręcz wymarzonym dodatkiem do obiadu. Niestety, wiele osób zniechęca się i rezygnuje z gotowania kalafiora ze względu na jego specyficzny zapach. Całe szczęście łatwo temu zaradzić!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak gotować kalafior, bez nieprzyjemnego zapachu?
Niezawodny sposób na gotowania kalafiora mają Włoszki! Nic dziwnego, w końcu to właśnie z terenów Italii to warzywo rozprzestrzeniło się po Starym Kontynencie w XVI wieku. Jaki jest ich trick na ugotowanie tego warzywa? Odpowiedź poniżej
Jak Włoszki gotują kalafior?
Na początek musimy zagotować wodę w garnku. Następnie dodajemy do niej kilka listków laurowych oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny (alternatywą jest dodanie 2 łyżek octu jabłkowego).
Kolejnym krokiem jest wsypanie do gotującej się wody około pół łyżeczki cukru i soli. Następnie wrzucamy kawałki kalafiora do garnka i doprowadzamy wodę do wrzenia.
W tym czasie przygotujmy arkusz papieru do pieczenia, zmoczmy go pod bieżącą wodą, zgniećmy, odsączając z nadmiaru wody i następnie przykryjmy nim od góry garnek z gotującym się warzywem. Musimy tylko uważać, aby się nie poparzyć! Tak przygotowany kalafior należy gotować przez 15 minut. Co sądzicie o włoskim sposobie gotowania tego popularnego warzywa?
Na naszej stronie znajdziecie również wiele innych cennych porad oraz przepisów m.in. na stek z kalafiora oraz kotlety z brokułów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy gotujmy