Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-21T215907.128

canva/Baloncici

Jak gotować kalafiora, aby w kuchni nie unosił się nieprzyjemny zapach?

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Uwielbiasz gotowanego kalafiora, ale nie możesz znieść jego niezbyt przyjemnego zapachu podczas gotowania? Nie martw się! Istnieje prosty patent, dzięki któremu szybko zapomnisz o tym problemie!

Gotowany kalafior to przysmak, który latem często gości w naszych domach. Warzywo w bułce tartej jest w końcu wręcz wymarzonym dodatkiem do obiadu. Niestety, wiele osób zniechęca się i rezygnuje z gotowania kalafiora ze względu na jego specyficzny zapach. Całe szczęście łatwo temu zaradzić!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak gotować kalafior, bez nieprzyjemnego zapachu?

Niezawodny sposób na gotowania kalafiora mają Włoszki! Nic dziwnego, w końcu to właśnie z terenów Italii to warzywo rozprzestrzeniło się po Starym Kontynencie w XVI wieku. Jaki jest ich trick na ugotowanie tego warzywa? Odpowiedź poniżej

Kotlet w jajku

Hitowe kotlety lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte

CZYTAJ DALEJ

Jak Włoszki gotują kalafior?

Na początek musimy zagotować wodę w garnku. Następnie dodajemy do niej kilka listków laurowych oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny (alternatywą jest dodanie 2 łyżek octu jabłkowego).

Kolejnym krokiem jest wsypanie do gotującej się wody około pół łyżeczki cukru i soli. Następnie wrzucamy kawałki kalafiora do garnka i doprowadzamy wodę do wrzenia.

W tym czasie przygotujmy arkusz papieru do pieczenia, zmoczmy go pod bieżącą wodą, zgniećmy, odsączając z nadmiaru wody i następnie przykryjmy nim od góry garnek z gotującym się warzywem. Musimy tylko uważać, aby się nie poparzyć! Tak przygotowany kalafior należy gotować przez 15 minut. Co sądzicie o włoskim sposobie gotowania tego popularnego warzywa?

Na naszej stronie znajdziecie również wiele innych cennych porad oraz przepisów m.in. na stek z kalafiora oraz kotlety z brokułów.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >