Smakosze.pl
1280px-Racuchy

wikipedia/pilecka

Łatwy sposób na nieziemsko puszyste racuchy

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Racuchy to jeden z kulinarnych szlagierów, które od lat cieszą się ogromnym uwielbieniem wśród smakoszy. W jaki sposób je przygotować, aby zachwyciły nas swoim smakiem? Dobrym pomysłem jest przygotować je na maślance. Wyjdą wtedy idealnie puszyste!

Racuchy to obiadowy klasyk, który idealnie sprawdzi się jako słodki podwieczorek lub deser. Co zrobić, aby były one idealnie puszyste oraz lekkie jak chmurka? Poniżej podajemy przepis, który z pewnością ucieszy każdego miłośnika tego smakołyku!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszyste racuchy

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 i 1/3 szklanki maślanki

  • 4 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • olej

  • cukier puder

Sposób wykonania:

Oddziel żółtka od białek. Te drugie wlej do miski, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianą. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj sodę, cukier, maślankę, żółtka i zmiksuj aż do połączenia składników.

Surówka z marchewki

Rewelacyjna surówka z marchewki - dodatki zachwycają

CZYTAJ DALEJ

Odłóż mikser i za pomocą łyżki wmieszaj do ciasta ubitą z białek pianę. Na patelni rozgrzej olej, nałóż na nie porcje ciasta i smaż racuchy z dwóch stron na złoty kolor. Placuszki przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na wyjątkowe przysmaki m.in. puszyste naleśniki z truskawkami oraz kultowe pampuchy.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >