Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łatwy sposób na nieziemsko puszyste racuchy
Monika Dec
Monika Dec 21.08.2021 02:00

Łatwy sposób na nieziemsko puszyste racuchy

1280px-Racuchy
wikipedia/pilecka

Racuchy to jeden z kulinarnych szlagierów, które od lat cieszą się ogromnym uwielbieniem wśród smakoszy. W jaki sposób je przygotować, aby zachwyciły nas swoim smakiem? Dobrym pomysłem jest przygotować je na maślance. Wyjdą wtedy idealnie puszyste!

Racuchy to obiadowy klasyk, który idealnie sprawdzi się jako słodki podwieczorek lub deser. Co zrobić, aby były one idealnie puszyste oraz lekkie jak chmurka? Poniżej podajemy przepis, który z pewnością ucieszy każdego miłośnika tego smakołyku!

Prosty przepis na puszyste racuchy

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 i 1/3 szklanki maślanki

  • 4 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • olej

  • cukier puder

Jak zrobić cudownie puszyste racuchy?

Oddziel żółtka od białek. Te drugie wlej do miski, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianą. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj sodę, cukier, maślankę, żółtka i zmiksuj aż do połączenia składników.

Odłóż mikser i za pomocą łyżki wmieszaj do ciasta ubitą z białek pianę. Na patelni rozgrzej olej, nałóż na nie porcje ciasta i smaż racuchy z dwóch stron na złoty kolor. Placuszki przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na wyjątkowe przysmaki m.in. puszyste naleśniki z truskawkami oraz kultowe pampuchy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Tagi: