Łatwy sposób na nieziemsko puszyste racuchy
Racuchy to jeden z kulinarnych szlagierów, które od lat cieszą się ogromnym uwielbieniem wśród smakoszy. W jaki sposób je przygotować, aby zachwyciły nas swoim smakiem? Dobrym pomysłem jest przygotować je na maślance. Wyjdą wtedy idealnie puszyste!
Racuchy to obiadowy klasyk, który idealnie sprawdzi się jako słodki podwieczorek lub deser. Co zrobić, aby były one idealnie puszyste oraz lekkie jak chmurka? Poniżej podajemy przepis, który z pewnością ucieszy każdego miłośnika tego smakołyku!
Prosty przepis na puszyste racuchy
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki maślanki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
olej
cukier puder
Jak zrobić cudownie puszyste racuchy?
Oddziel żółtka od białek. Te drugie wlej do miski, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianą. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj sodę, cukier, maślankę, żółtka i zmiksuj aż do połączenia składników.
Odłóż mikser i za pomocą łyżki wmieszaj do ciasta ubitą z białek pianę. Na patelni rozgrzej olej, nałóż na nie porcje ciasta i smaż racuchy z dwóch stron na złoty kolor. Placuszki przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Polecamy również inne przepisy na wyjątkowe przysmaki m.in. puszyste naleśniki z truskawkami oraz kultowe pampuchy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć
Zastanawiasz się co ugotować na obiad? Boska zupa serowa zachwyci całą rodzinę, mamy przepis
Uwielbiasz placki ziemniaczane? 1 czynność podczas ich przygotowywania jest całkowicie zbędna
Źródło: Przepisy Joli