Smakosze.pl
Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

canva/zepp1969

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał? Kluczowa jest 1 zasada

11 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Gotowanie makaronu wydaję się czynnością prostą. Istnieje jednak jeden błąd, który sprawi, że smakołyk sklei się, przyjmując nieestetyczną zbitą formę. Wystarczy dodać odpowiednią ilość wody, by zapobiec przykrej sytuacji. Dowiedzcie się, co jeszcze zapewni wam sukces.

Makaron jest doskonałym dodatkiem do dań. Domowy specjał będzie idealny do rosołu czy pysznego sosu na bazie pomidorów. Aby jednak w pełni zachwycił jedzących, nie może się skleić podczas gotowania. Wiemy, co pomoże w poprawnym ugotowaniu mącznego wyrobu.

Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu

Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić, by makaron się nie sklejał?

Przede wszystkim należy dobrze dobrać rozmiar garnka oraz ilość wody. Na każde 100 gramów makaronu powinien przypadać litr płynu. Jeżeli dodamy go mniej, trudno będzie uzyskać dobrą konsystencję i rozdzielone nitki.

Równie ważny jest czas gotowania makaronu. Rozgotowany makaron zawsze będzie tworzył zbitą kluchę. Dlatego też należy bezwzględnie przestrzegać deklarowanego przez producenta czasu przyrządzania, a w przypadku domowych specjałów pamiętać o zasadzie, że drobny makaron gotuje się krócej niż gruby.

Sklejony makaron uzyskamy też wtedy, gdy będziemy specjał zbyt intensywnie podgrzewać. Nawet jeśli dodamy odpowiednią ilość wody, zdąży ona znacznie odparować przed zakończeniem gotowania. Finalnie więc wyrób będzie ściśnięty i będzie tworzył skupiska.

Największy mit dotyczący gotowania makaronu

Często stosowanym patentem, mającym na celu rozwiązanie problemu sklejającego się makaronu jest wlewanie oleju lub oliwy z oliwek do wody. Niestety ten, z pozoru logiczny, sposób nie jest skuteczny.

Dzieje się tak, ponieważ tłuszcz utrzymuje się na powierzchni wrzątku. Nie jest więc w stanie „wejść” pomiędzy gotujące się nitki czy rurki. Co więcej, przy odcedzaniu oblepi makaron i utrudni połączenie go z sosem. Jest to więc sposób na zmarnowanie dość drogiego i uzyskanie trudnego do zjedzenia dania.

Makaron doskonale smakuje z sosem pomidorowym

Makaron doskonale smakuje z sosem pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/GI15702993

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje, porady.interia

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >