Smakosze.pl
Młode ziemniaki

canva/alexey_ds

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

15 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jak powinno się gotować młode ziemniaki? Mamy sprawdzony trik, który sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i wartościowsze. Nie popełniaj więcej błędu i nie zalewaj ich zimną wodą, stracą bowiem wiele cennych składników. A i smak nie będzie taki, jak trzeba.

W sklepach i na straganach już pojawiły się młode ziemniaki. Czekaliśmy na nie z utęsknieniem, pamiętając smak zeszłorocznych.

kotlet schabowy

Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Młode ziemniaki potrafią doskonale smakować. Wystarczy je tylko ugotować i podać np. z koperkiem i zsiadłym mlekiem. Choć gotowanie ziemniaków jest bardzo proste, trzeba jednak wiedzieć, jak najlepiej to zrobić.

Jak powinno się gotować młode ziemniaki?

Największym błędem, jaki popełniamy przy gotowaniu ziemniaków, jest gotowanie ich, począwszy od zimnej wody. Nigdy tak więcej nie róbcie. Zawsze zalewajcie je wrzątkiem, dzięki czemu na powierzchni ziemniaków szybko utworzy się "skorupka". Będzie ona ograniczała wymywanie z nich substancji smakowych i odżywczych.

Jednym słowem, wkładając ziemniaki do wrzątku lub nim zalewając, więcej wartościowych składników pozostanie w ich wnętrzu, a nie przeniknie do wody, którą i tak zwykle wylewamy.

Druga ważna rzecz, to obieranie ziemniaków. Jak zapewne już słyszeliście, najwięcej cennych składników warzyw i owoców znajduje się tuż pod ich skórką. I tak właśnie jest też z ziemniakami. Dlatego lepiej ich nie obierać, a jedynie dobrze wyszorować np. przy użyciu szorstkiej rękawiczki lub czystego druciaka. Można je też cienko obrać specjalnym nożykiem.

Istotne jest też, by do gotowania przeznaczyć ziemniaki o podobnej wielkości. Ewentualnie większe przekroić na pół, tak by wszystkie miały zbliżoną wielkość, a dzięki temu równomiernie się ugotowały.

Gotowanie ziemniaków — krok po kroku

Wybierz ziemniaki o podobnej wielkości. Dokładnie je wyszoruj i opłucz. Ziemniaki włóż do garnka, zalej gorącą wodą, tak by tylko je przykryła.

Dodaj do wody trochę soli i gotuj ziemniaki ok. 15 minut. Sprawdź, czy są już odpowiednio ugotowane, wbijając w jednego widelec — jeśli łatwo wejdzie w bulwę, ziemniaki są gotowe.

Odlej wodę z ziemniaków, a potem postaw garnek na niedużym ogniu, by odparował nadmiar wody. Podgrzewaj garnek nie dłużej niż 30 sekund, by ziemniaki nie przypaliły się.

Potem posyp ziemniaki posiekanym koperkiem, możesz też dodać 1-2 plasterki masła. Przykryj garnek i potrząśnij nim, tak by ziemniaki dobrze wymieszały się z dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie też szybki sposób na obieranie młodych ziemniaków. Poznacie także przepis na sałatkę z młodymi ziemniakami.

młode ziemniaki

młode ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakizycia, winiary, stylzycia.radiozet

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?

Porady

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Czytaj więcej >
banan

Porady

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

Czytaj więcej >
ryby dietetyk

Porady

Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Czytaj więcej >
Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >