Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podziel kalafior na różyczki i dodaj do niego jajka. Ten obiad na piątek zasługuje na medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.10.2024 22:00

Podziel kalafior na różyczki i dodaj do niego jajka. Ten obiad na piątek zasługuje na medal

obiad na piątek
Fot. YouTube/cookrate.polska

Co podać na obiad w piątek? Jeśli nie masz pomysłu, to poznaj ten przepis. Zrobisz z niego wyśmienite danie z kalafiora z kilkoma dodatkami. Ten pożywny przysmak bez grama mięsa zjesz z prawdziwym apetytem. 

Obiad na piątek inny niż zwykle

Na obiad w piątek wielu z nas przyrządza rybę. Czasem na stół trafiają też naleśniki lub chrupiące placki. Jednak, jeśli już trochę znudziły Ci się te potrawy, to zerknij na ten przepis. Z kalafiora, pomidorów, papryki i pieczarek zrobisz znakomite danie z piekarnika.

Pyszna i aromatyczna zapiekanka pod kołderką z sera żółtego po prostu zachwyca. Taki obiad na piątek będzie strzałem w 10. Wypróbuj tę recepturę i odkryj nową, znakomitą potrawę. Przepis możesz też zobaczyć na kanale YouTube Cookrate-Polska. Stamtąd pochodzą tez zdjęcia użyte w artykule. 

obiad na piątek
Fot. YouTube/cookrate.polska
Ten sos grzybowy to prawdziwy hit. Nie mogę męża odgonić od garnka, taki dobry

Jak zrobić obiad na piątek z kalafiora i jajek?

Składniki:

  • kalafior
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mąki 
  • 1 cebula
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • 2 pomidory
  • 4 pieczarki
  • 1 marchew
  • 200 g sera żółtego
  • słodka papryka
  • forma 20 na 28 cm

Przygotowanie dania na piątek zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki i ugotowania go w wodzie z solą. Gdy ostygnie przełóż go do miski, wbij jajka i zblenduj. Wsyp sól, mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie masę przełóż do formy wysmarowanej masłem.

Podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę, marchewkę i pokrojone pomidory. Dołóż pokrojone pieczarki, sól, pieprz i słodką paprykę. Składniki z z patelni wyłóż na masę w formie. Posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. 

Zapiekanka pełna warzyw i smaku

Zapiekanka wychodzi bardzo smaczna, kremowa i aromatyczna. Dodatek żółtego sera sprawia, że danie pysznie smakuje. Spód z kalafiora doskonale łączy się z pozostałymi warzywami. Oprócz tego danie jest proste, sycące i szybkie w przygotowaniu.

Warto przygotować je na obiad w piątek. U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem i szybko znika ze stołu. Każdy chętnie sięga po dokładkę tej smacznej zapiekanki. Pisaliśmy o niebezpiecznej modzie na jedzenie muchomorów czerwonych. Polecaliśmy przepis Tomasza Strzelczyka na obiad z wybornym sosem. 

obiad na piątek
Fot. YouTube/cookrate.polska