Jak najlepiej przechowywać cukinię?
Cukinia jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu smakoszy sięga po nią regularnie. Wynika to z jej niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że cukinia nie najlepiej znosi przechowywanie w lodówce. Można ją jednak zamrozić.
Cukinia często gości w naszych potrawach. Nietrudno natknąć się na osoby, które wykorzystują ją nawet kilka razy w tygodniu. Niestety, warzywo ma to do siebie, że z czasem traci swoje walory. Warto wiedzieć, jak przedłużyć jej świeżość.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić by cukinia nie popsuła się zbyt szybko?
Smakowita cukinia niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Niedawno prezentowaliśmy przepis na jej małosolną odsłonę. Dziś skoncentrujemy się na sposobach jej przechowywania.
Niektóre warzywa nie znoszą najlepiej warunków, które panują w lodówce. Cukinia nie jest tutaj wyjątkiem. O wiele lepiej trzymać ją po prostu na blacie. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się jej świeżością, wówczas wystarczy zastosować prostą sztuczkę.
Cukinia będzie się znacznie wolniej psuła, jeśli owiniemy ją wilgotnymi ręcznikami papierowymi. Należy jednak pamiętać, że taki zabieg nie może trwać dłużej niż tydzień. Kolejną metodą jest trzymanie warzyw w papierowym pudełku umieszczonym na podłodze.
Oczywiście od czasu do czasu musimy zajrzeć do naszej cukinii, by sprawdzić, czy czasem nie zaczęła pleśnieć. Obie metody sprawdzają się w przypadku nieuszkodzonych warzyw. Zawsze cukinię możemy zamrozić.
Jak mrozić cukinię?
Cukinia w zamrażarce wytrzymuje około 10 miesięcy. Jednak wcześniej trzeba ją odpowiednio przygotować do zetknięcia z mrozem. W tym celu musimy ją dokładnie umyć. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i umieszczamy w hermetycznym pojemniku.
Przed zamrożeniem cukinię możemy także blanszować. Dzięki temu będziemy mieć większą pewność co do tego, że nie ulegnie ona popsuciu. Warto wiedzieć, jakie warunki najlepiej sprzyjają przechowywaniu cukinii.
Canva / OliviaSabeskaya
Cukinia potrzebuje odpowiedniego otoczenia
Każdy, kto chce, aby jego cukinia dłużej zachowała świeżość, powinien wiedzieć, jakie warunki sprzyjają tym pysznym warzywom. Roślina najlepiej znosi temperaturę oscylującą w okolicach 10 stopni Celsjusza.
Surowe cukinie nie powinny się ze sobą stykać. Można je od siebie odizolować trocinami lub słomą. Miejsce powinno być dosyć suche i ciemne. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego czasami cukinia jest gorzkawa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps; Poradnik ogrodnika