Jak najszybciej pozbyć się robaków z grzybów? Mamy najlepsze patenty
Leśne grzyby często są robaczywe, musimy je więc dokładnie umyć i oczyścić. Najlepszym sposobem na pozbycie się robaków jest moczenie grzybów w wodzie z solą. Dowiedz się również, jak długo można przechowywać zerwane grzyby leśne, żeby nie spleśniały.
Jesienią, kiedy dni są jeszcze ciepłe i słoneczne, warto wybrać się na dłuższy spacer do lasu w poszukiwaniu grzybów. Kozaki, maślaki, rydze, kanie, borowiki i inne gatunki są dosłownie na wyciągnięcie ręki i przygotujemy z nich wiele wyśmienitych potraw.
Wiele zerwanych grzybów jest jednak robaczywa. Nie musimy wyrzucać takich okazów, wystarczy, że potraktujemy je wodą z solą, a robaki same wyjdą z kapeluszy. Grzyby, które przygotujemy w ten sposób wykorzystamy do ugotowania aromatycznej zupy, sosu do makaronu i mięs, a także omletów, jajecznicy i innych potraw.
Bardzo ważne jest również samo przechowywanie grzybów po grzybobraniu. Musimy przygotować je tego samego dnia, najpóźniej dzień po zerwaniu, wtedy będą jeszcze smaczne i pełne aromatu. Grzyby przechowywane dłużej, nawet w lodówce, zepsują się i spleśnieją.
Skuteczny patent na pozbycie się robaków z grzybów
Najlepszym sposobem na oczyszczenie grzybów jest moczenie ich w wodzie z solą. Grzyby włóż do większej miski, zalej letnią wodą i wsyp kilka łyżeczek soli, następnie odstaw na kilka - kilkanaście minut.
Po tym czasie robaki, jeśli są w grzybach, zaczną wychodzić z kapeluszy. Grzyby wyciągnij z miski, opłucz pod bieżącą wodą, oczyść nożykiem lub szczoteczką i możesz zacząć przygotowywać danie.
Jak długo można przechowywać świeże grzyby?
Grzyby zaczynają się psuć praktycznie zaraz po zerwaniu, dlatego też najlepiej przygotować je jeszcze tego samego dnia. Jeśli nie masz jednak na to czasu, grzyby przełóż do pojemnika na żywność lub koszyka i wstaw do lodówki, wtedy możesz je przygotować następnego dnia.
Nigdy nie myj grzybów przed włożeniem ich do lodówki, ponieważ momentalnie spleśnieją. Grzyby muszą być suche. Jeśli je umyjesz, tego samego dnia musisz ugotować z nich konkretne danie, np. aromatyczną zupę grzybową.
Grzyby leśne możesz również wysuszyć i wykorzystać do farszu do pierogów, gołąbków i innych potraw- tu dowiesz się, jak suszyć grzyby w piekarniku i jak je przechowywać, żeby nie spleśniały.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Krupnik na żołądkach z przepisu Ewy Wachowicz. Doskonały smak i pożywność gwarantowane
Ekspresowa surówka z białej kapusty. Z wyrazistym dodatkiem i lekkim sosem
Źródło: interia.pl