Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka detali
Wreszcie są, na straganach pojawiły się pierwsze polskie truskawki. A wiecie, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka detali, jednym z nich jest zapach. Krajowe truskawki potrafią kusić z odległości silnym, przyjemnym aromatem. Poznajcie też inne istotne różnice, a nie pomylicie się już nigdy więcej.
Truskawki należą do jednych z najpyszniejszych owoców świata. Odznaczają się delikatną, ale jędrną konsystencją, a także niebywałym aromatem i smakiem. Najlepiej smakują jedzone świeże, jednak doskonale nadają się też do ciast, deserów i pierogów.
Choć w sklepach truskawki można kupić niemal przez cały rok, to jednak nie są to te pyszne owoce, na które czekamy do wiosny. Nasze truskawki uchodzą za najsmaczniejsze na świecie i zachwycają smakiem, aromatem i konsystencją. Szkoda, że sezon na nie trwa tylko 2-3 miesiące. Jak jednak mieć pewność, że kupujemy właśnie rodzime przysmaki?
Po czym poznać polskie truskawki?
Może was oczywiście dziwić fakt, że wiosna dopiero ruszyła, a sprzedawcy już mają łubianki pełne dojrzałych truskawek. Te truskawki pochodzą z upraw pod osłonami, czyli ze szklarni i foliowych tuneli. Pierwsze truskawki gruntowe pojawią się najprawdopodobniej w czerwcu.
A czy zdarzyło wam się przejść niedaleko straganu z truskawkami i nie poczuć ich zapachu? No właśnie, pierwszym wyróżnikiem polskich truskawek jest ich niezmiernie silny, przyjemny aromat. Zagraniczne truskawki nie mają szans, by tak pachnieć, bo zwykle są zrywane, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe.
Nasze truskawki odznaczają się też większą jędrnością. Te pochodzące z importu pokonały daleką drogę, trudno więc się dziwić, że nie są w najlepszej kondycji. Często wycieka z nich sok i bardzo łatwo się psują.
Polskie owoce wyróżnia też jaśniejsza barwa i połysk. Oczywiście są odmiany, które charakteryzują się bordowym kolorem, jednak pojawią się one raczej w szczycie sezonu. Zwróćcie też uwagę na wielkość owoców. Te pochodzące z krajowych upraw rzadko osiągają takie rozmiary, jak zagraniczne. Są drobniejsze, bo rosną w naturalny sposób, dlatego są pełne smaku.
Istotna różnica tkwi też w szypułce. Krajowe owoce mają zwykle mniejszą, ale świeżo zieloną, sztywną szypułkę, która zazwyczaj odstaje od owocu. Szypułka importowanych truskawek jest zwykle wymęczona i pognieciona, ale też nieproporcjonalnie duża.
Polskie truskawki — inne ważne wyróżniki
Choć kształt truskawek jest nieco zróżnicowany, to jednak truskawki z importu są zwykle bardziej podłużne. Nasze charakteryzują się zaś stożkowym lub sercowatym kształtem.
Poza tym polskie owoce przy szypułce często są jaśniejsze, co jest dowodem na to, że uzyskały dojrzałość na krzaku. Zagraniczne truskawki najczęściej są jednolicie czerwone.
Jeśli macie wątpliwość co do pochodzenia truskawek, możecie o to zapytać sprzedawcę. Gdy kupujecie truskawki paczkowanie, wystarczy oczywiście zwrócić uwagę na etykietę. Z naszego serwisu dowiecie się też, jak przechowywać truskawki, a także, jak zrobić truskawki kiszone.
Źródło zdjęcia: canva/Alicf Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze
Jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych
Źródło: zywienie.medonet, fakt