Smakosze.pl
Jak prawidłowo ugotować makaron?

canva/elifesra

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Makaron jest jednym z często przygotowywanych dodatków do dań. Jego ugotowanie, choć wydaje się proste, wcale takie nie jest. Niektórzy, chcąc uniknąć sklejenia się nitek, wlewają do wody olej. Taki dodatek sprawia, że sos spływa z klusek, utrudniając jego zjedzenie. A nie daje wcale gwarancji, że makaron łatwo się rozdzieli. Sprawdźcie, na co jeszcze trzeba uważać.

Z makaronu bardzo szybko przygotujemy pyszny obiad lub kolację. Polecaliśmy wam już proste przepisy na makaron ze śmietaną oraz serem. Tym razem rozwiewamy wątpliwości dotyczące gotowania tego popularnego mącznego dodatku. Poznajcie najczęstsze błędy, jakie można popełnić podczas jego przyrządzania.

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii. Łatwy przepis

CZYTAJ DALEJ

Do gotowania makaronu nie trzeba dodawać oleju

Wlewanie tłuszczu do wrzątku nie sprawdzi się. Choć mogłoby się wydawać, że ułatwi to późniejsze oddzielenie klusek, tak się nie stanie, ponieważ olej nie miesza się z wodą. Wypłynie więc na powierzchnię i otoczy makaron dopiero przy odcedzaniu.

Taka otoczka z kolei utrudni spożycie produktu z sosem. Będzie on spływał z makaronu i pozostanie na talerzu. Dlatego też, zamiast marnować olej, należy po prostu ugotować makaron w odpowiedniej ilości wody.

Każde 100 g makaronu powinno być przyrządzone w 1 litrze wody wzbogaconej o pół łyżeczki soli. Przyprawę należy dodać, tuż po tym, jak płyn zawrze. Jeśli zrobimy to wcześniej, niepotrzebnie wydłużymy czas jego zagotowywania się.

Czego jeszcze nie robić podczas gotowania makaronu?

Unikajmy pośpiechu. Ustawienie większej mocy palnika wcale nie skróci czasu jego przyrządzania. Taki zabieg sprawi jedynie, że woda z garnka będzie szybciej parowała. W konsekwencji makaron będzie się gotował w zbyt małej ilości płynu i poskleja się.

Warto też pamiętać, że odpowiednim momentem na wrzucenie produktu do wody jest ten, gdy posolony płyn zawrze. Zagotowując wodę z makaronem, tracimy kontrolę nad całym procesem i nawet dostosowując czas gotowania do wytycznych podanych na opakowaniu, możemy go rozgotować.

Makaron może stanowić bazę wielu pysznych dań

Makaron może stanowić bazę wielu pysznych dań

Źródło zdjęcia: canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: sklep.biobabalscy, barilla, winiary

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić idealne ogórki małosolne?

Porady

Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Unikaj kilku najczęstszych błędów

Czytaj więcej >

Porady

Jakich produktów lepiej nie jeść w upał? Lista może zaskoczyć

Czytaj więcej >

Porady

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

Czytaj więcej >
gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >