Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (98)

SherSor, Getty Images

Jak przedłużyć świeżość truskawek?

26 Czerwca 2021

(Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Truskawki mają tendencję do szybkiego psucia - nawet przechowywane w lodówce szybko tracą świeżość i pokrywają się nalotem z pleśni. Wystarczy jednak zanurzyć je w misce z wodą i octem, aby przedłużyć ich świeżość. W taki sposób będziesz mógł się nimi cieszyć znacznie dłużej.

Truskawki są jednymi z najczęściej kupowanych przez Polaków owoców. Uwielbiamy ich charakterystyczny słodki smak, soczystość oraz orzeźwienie, jakie dają, które potrzebujemy szczególnie w gorące dni.

Ich największym problemem jest jednak bardzo duża delikatność, która sprawia, że nawet kupując owoce w sklepie i przenosząc do domu, ryzykujemy, że się zniszczą. Dlatego warto dbać o ich odpowiednie przechowywanie, by nie stracić pysznego smaku i cennych właściwości.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kąpiel dla truskawek w wodzie i occie

Choć metoda ta może wydawać się dziwna, faktycznie działa. Jedyne co będziesz do niej potrzebować do czysta woda, ocet spirytusowy, miska, ręczniki kuchenne oraz oczywiście świeże truskawki.

Na początku wymieszaj pół szklanki octu z 2 szklankami wody. Przelej je do miski i wrzuć do mieszaniny owoce. Zamieszaj całość delikatnie i odstaw miskę w bezpieczne miejsce na około 15 minut.

Palce umarlaka

Najbardziej niezwykły grzyb na świecie

CZYTAJ DALEJ

Suszenie i przechowywanie

Po tym czasie odcedź owoce z płynu i rozłóż je na blacie wyłożonym kilkoma warstwami ręcznika kuchennego. Przekładaj truskawki co kilka minut, aż będą całkowicie suche. Nie może znajdować się na nich żadna wilgoć, inaczej mogą łatwo spleśnieć.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

W samej lodówce również wyłóż kilka warstw ręcznika papierowego. Połóż na nich truskawki i gotowe. Tak oczyszczone słodkie owoce będą zdatne do spożycia przez zaskakująco długi czas.

Inne metody na wydłużenie świeżości truskawek

Po pierwsze pod żadnym pozorem nie wyrywaj z truskawek szypułek, chyba że masz zamiar w najbliższym czasie je zjeść. Oderwanie ich ułatwi infekowanie miąższu przez bakterie i pleśnie, przyspieszając psucie.

Dodatkowo warto pozbyć się wszystkich sztuk, na których widać pierwsze oznaki pleśni. Octowa kąpiel nic nie poradzi na zepsute już owoce. Co więcej, pleśń przeniknie do reszty umytych truskawek i zniweczy całą Twoją pracę.

Projekt bez tytułu (99)

Źródło: Vlajko611, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: webniusy.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy goździki? Idealny patent na zimę

Czytaj więcej >
Czym doprawić sałatkę jarzynową?

Porady

Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?

Czytaj więcej >

Porady

Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >
mizeria

Porady

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Czytaj więcej >
kalafior

Porady

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Czytaj więcej >

Porady

Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Czytaj więcej >