Jak przedłużyć świeżość truskawek?
Truskawki mają tendencję do szybkiego psucia - nawet przechowywane w lodówce szybko tracą świeżość i pokrywają się nalotem z pleśni. Wystarczy jednak zanurzyć je w misce z wodą i octem, aby przedłużyć ich świeżość. W taki sposób będziesz mógł się nimi cieszyć znacznie dłużej.
Truskawki są jednymi z najczęściej kupowanych przez Polaków owoców. Uwielbiamy ich charakterystyczny słodki smak, soczystość oraz orzeźwienie, jakie dają, które potrzebujemy szczególnie w gorące dni.
Ich największym problemem jest jednak bardzo duża delikatność, która sprawia, że nawet kupując owoce w sklepie i przenosząc do domu, ryzykujemy, że się zniszczą. Dlatego warto dbać o ich odpowiednie przechowywanie, by nie stracić pysznego smaku i cennych właściwości.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kąpiel dla truskawek w wodzie i occie
Choć metoda ta może wydawać się dziwna, faktycznie działa. Jedyne co będziesz do niej potrzebować do czysta woda, ocet spirytusowy, miska, ręczniki kuchenne oraz oczywiście świeże truskawki.
Na początku wymieszaj pół szklanki octu z 2 szklankami wody. Przelej je do miski i wrzuć do mieszaniny owoce. Zamieszaj całość delikatnie i odstaw miskę w bezpieczne miejsce na około 15 minut.
Suszenie i przechowywanie
Po tym czasie odcedź owoce z płynu i rozłóż je na blacie wyłożonym kilkoma warstwami ręcznika kuchennego. Przekładaj truskawki co kilka minut, aż będą całkowicie suche. Nie może znajdować się na nich żadna wilgoć, inaczej mogą łatwo spleśnieć.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków. W samej lodówce również wyłóż kilka warstw ręcznika papierowego. Połóż na nich truskawki i gotowe. Tak oczyszczone słodkie owoce będą zdatne do spożycia przez zaskakująco długi czas.
Inne metody na wydłużenie świeżości truskawek
Po pierwsze pod żadnym pozorem nie wyrywaj z truskawek szypułek, chyba że masz zamiar w najbliższym czasie je zjeść. Oderwanie ich ułatwi infekowanie miąższu przez bakterie i pleśnie, przyspieszając psucie.
Dodatkowo warto pozbyć się wszystkich sztuk, na których widać pierwsze oznaki pleśni. Octowa kąpiel nic nie poradzi na zepsute już owoce. Co więcej, pleśń przeniknie do reszty umytych truskawek i zniweczy całą Twoją pracę.
Źródło: Vlajko611, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: webniusy.com