Jak przerobić wczorajsze ziemniaki na pyszne puree? Wyśmienity dodatek do obiadu zrobisz w 20 minut
Wczorajsze ziemniaki mogą być naprawdę smaczne. Wytłuczone, wymieszane z kilkoma składnikami i zapieczone zamienią się w wyborny dodatek do obiadu. Nic się nie zmarnuje i nikt nawet nie zorientuje się, że ziemniaki były gotowane poprzedniego dnia. Gorąco polecamy poniższy przepis.
Gotowanie w stylu zero waste jest naprawdę proste. Ziemniaki, które zostały wam z poprzedniego obiadu, można łatwo przerobić na znakomite, zapiekane purée. Będzie idealne zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich kotletów.
Przepis na znakomite purée ziemniaczane
Składniki:
-
500 g ugotowanych ziemniaków, mogą być z poprzedniego dnia
-
ok. 3 dag masła
-
1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
-
5 dag ulubionego sera żółtego
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól i pieprz
-
natka pietruszki
Jak zrobić pyszne purée? Doskonały pomysł na wczorajsze ziemniaki
Ugotowane ziemniaki wytłucz lub przepuść przez praskę. Najlepiej zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe. Jeśli jednak nie wytłukłeś ich od razu, możesz je teraz podgrzać w mikrofali lub na małym ogniu.
Ziemniaki wymieszaj z masłem i mlekiem, a także startym serem. Masę dopraw do smaku czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Przełóż ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wierzch purée ziemniaczanego posyp cienkimi wiórkami masła. Zapiekaj 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Wskazówka: jeśli lubicie wyraziste purée, użyjcie świeżego czosnku lub papryczki chili Możecie je delikatnie podsmażyć na odrobinie oleju, by były bardziej aromatyczne. Inną opcją jest wykorzystanie końcówek serów twardych i kawałków serów pleśniowych.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z ziemniakami w roli głównej. Spróbujcie koniecznie smakowitych ziemniaków w szwedzkim stylu . Być może też skuszą was nieziemsko pachnące zapiekane ziemniaki w przyprawie ras el hanout .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Gessler gotuje na święta bigos szlachecki. 2 dodatki odmieniają jego smak. Wychodzi obłędny
-
Gotujesz rosół pod przykryciem? Szefowie kuchni podpowiadają kiedy ją stosować. Warto ich posłuchać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama