Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować aromatyczną konfiturę z jabłek?
canva/Sarsmis, Getty Images Pro

Jak przygotować aromatyczną konfiturę z jabłek?

1 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jabłka są owocami stosunkowo wytrzymałymi, które potrafią wytrwać wiele tygodni bez psucia się. Jeśli jednak chcesz cieszyć się nimi znacznie dłużej, należy je przetworzyć. Świetnie nadaje się do tego konfitura, która dzięki dodatkowi cynamonu jest wyjątkowo aromatyczna.

Konfitura jabłkowa z cynamonem sprawdzi się podczas przygotowywania najróżniejszych deserów, naleśników, racuchów, placków i innych dań, które można podać z dodatkiem słodkich owoców.

Cały proces gotowania konfitury trwa mniej niż 45 minut, więc nie trzeba się wybitnie wysilać. Pamiętaj, aby cynamon dorzucić pod sam koniec - wtedy zachowa się więcej jego aromatu oraz smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na konfiturę jabłkową

Składniki:

  • 2 kg jabłek

  • 1 kg cukru

  • sok z 1 pomarańczy

  • sok z 1 cytryny

  • pół łyżeczki cynamonu

Zacznij od umycia, obrania i wycięcia gniazd nasiennych z jabłek. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do dużego garnka. Wlej do nich owocowe soki i wsyp cukier .

Postaw garnek na gazie o małej mocy i zacznij podgrzewać. Po chwili zwiększ ogień i praż jabłka przez 15 minut, aż rozpadną się i delikatnie skarmelizują. Po wszystkim dopraw je cynamonem.

Przelej konfiturę do wymytych i wyparzonych słoików, wytrzyj ranty i dokładnie je zakręć. Pasteryzuj słoiki przez około 10 minut. Po wystygnięciu przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Konfitura

Źródło zdjęcia: canva/Almaje, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy