Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki?
canva/Tatiana Volgutova

Jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki?

17 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajecznicę moglibyśmy jeść na śniadanie codziennie. Jest pożywna i szybka do zrobienia. Jeśli jeszcze bardziej chcecie przyspieszyć jej przyrządzanie, nie wyciągajcie patelni, tylko postawcie na popularne urządzenie. Zobaczcie, jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki. Wystarczą 3 minuty i będzie gotowa.

Mikrofalówka jest w naszych domach bardzo pomocnym urządzeniem. Błyskawicznie można w niej podgrzać danie czy rozmrozić mięso. Rzadko jednak używamy jej do gotowania lub pieczenia. A jak najbardziej można.

Dziś powiemy wam, jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki. Jest to bardzo proste, wymaga tylko wymieszania od czasu do czasu. W kuchence mikrofalowej nie zalecamy jednak gotować jajek, bo mikrofale rozsadzają skorupki.

Jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki?

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka masła

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Przygotowanie jajecznicy

Jajka wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, roztrzep widelcem. Większe naczynie, np. ceramiczną salaterkę wysmaruj masłem. Przelej do niej jajka.

Naczynie wstaw do mikrofalówki i ogrzewaj 60 sekund przy mocy ok. 650 W. Po tym czasie wymieszaj jajecznicę od dna.

Naczynie z jajecznicą ponownie wstaw do mikrofalówki i ogrzewaj przy tej samej mocy w cyklach po 30 sekund. Za każdym razem wymieszaj potrawę od dna.

Gdy jajecznica odpowiednio się zetnie i osiągnie pożądaną gęstość, posyp ją drobno posiekanym szczypiorkiem. Jeśli szukasz innych przepisów na jajecznicę, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na jajecznicę z serkiem śmietankowym , a także na jajecznicę z płynnym żółtkiem .

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva/davincidig

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy