Smakosze.pl
Jajecznica na patelni

canva/kabVisio

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

29 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Najzdrowszą wersją jajecznicy jest ta, w której białka są dobrze ścięte, a żółtka wciąż płynne. Przygotowanie potrawy w takiej postaci wymaga uważnego mieszania podczas smażenia. Zacznijcie od białka, a wszystko się uda.

Jaja wbrew popularnej opinii o byciu niezdrowym produktem, mają pozytywny na nasz organizm. Wszystko dlatego, że żółtko stanowi doskonałe źródło witaminy E, karotenoidów, luteiny czy zeaksantyny. Składniki te pełnia istotną funkcję m.in. w utrzymaniu zdrowych oczu.

faszerowane pieczarki

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Żeby w pełni skorzystać z jego dobrodziejstw, żółtko należy spożyć w postaci możliwie jak najbardziej płynnej. Dobrym wyborem będzie zatem zjedzenie jaja na miękko czy zrobienie delikatnie ściętej jajecznicy. Podpowiadamy jak przyrządzić ją tak, by wyciągnąć z niej jak najwięcej.

Przepis na pyszną jajecznicę z płynnym żółtkiem


Składniki:

  • 5 jajek zerówek

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • odrobina szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wbijamy jaja. Zmniejszamy moc palnika do średniej. Za pomocą szpatułki mieszamy ścinające się białko. Robimy to ostrożnie — tak, aby nie zmącić żółtka. Chcemy je pozostawić płynne na tym etapie.

Gdy prawie całe białko jest ścięte, patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Doprawiamy jajecznicę solą oraz pieprzem, wsypujemy posiekany szczypiorek.

Ponownie podgrzewamy danie i mieszamy całość przez chwilę, by żółtka nieco się ścięły, lecz tylko trochę. Podajemy ze świeżym pieczywem i innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: Aby uzyskać idealną konsystencję jajecznicy, użyjcie jaj w temperaturze pokojowej. Czas przygotowania śniadania będzie krótszy, a my nie zetniemy żółtka zbyt mocno, bo ogrzeje się ono wprost od białka.

Po więcej pomysłów na pyszną śniadaniową jajecznicę zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na jajecznicę z brokułami. Dowiecie się też jak zrobić zdrową i delikatną jajecznicę na parze. Sprawdźcie koniecznie.

Jajecznica z dodatkami

Nie ma lepszego śniadania niż jajecznica z ulubionymi dodatkami

Źródło zdjęcia: canva/bernjuer

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kingaparuzel, kuchnia.wp, biotalerz

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Czytaj więcej >